Пет. дец 1st, 2023

MEG projekat: Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo ne prati realizaciju usvojenih odluka

Da li se realizuju odluke koje usvoji Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo, ostaje nepoznato. U isto vrijeme, odbornici nemaju uvid koliko su akata donijeli, koliko ih je realizovano i kakav je status nerealizovanih akata, rezultat je analize Projekta opštinskog okolišnog upravljanja (MEG II)  čiji je cilj doprinijeti demokratizaciji lokalne uprave u Bosni i Hercegovini, odnosno pravednije, efektivnije i efikasnije javne usluge za građane.

 

Od 31 opštine ili grada koji su dio projekta vrijednog preko 13 miliona USD kojim se nudi finansijska podrška najbolje rangiranim lokalnim zajednicama učesnicama projekta, prema ukupnoj analizi iz 2022. godine, opština Istočno Novo Sarajevo zauzela je tek 29 mjesto.

 

 

Projekt provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), a finansira se iz sredstava vlada Švajcerske, Švedske i Češke i Delegacije EU u BiH.

 

Brojni su propusti u evidencijama rada Skupštine opštine

 

Zbog toga što se nema uvid u nerealizovane akte, ne može biti ni adekvanog odgovora na iste. Bez praćenja realizacije odluka koje se tiču pružanja usluga građanima i privredi, kao i efekata tih odluka, skupština nema dovoljno informacija za izmjene/dopune odluka. Sve ovo utiče na transparentnost rada i kvalitet života građana Istočnog Novog Sarajeva.

 

Ne postoji profesionalna obuka za odbornike

 

Osim toga, kako pokazuju rezultati UNDP-a koji su stigli na adresu SPIN Info, odbornici Skupštine opštine se ne usavršavaju profesionalno, jer pomenuta stavka nije definisana internim aktima i nisu pripremljeni godišnji planovi obuka.

 

Godišnji izvještaj nije usvojen na vrijeme

 

Kada je riječ o godišnjem izvještaju rada skupštine, prema ocjeni iz 2020, pomenuti dokument nije usvojen na vrijeme, izvještaji se pripremaju, ali ne prezentuju Skupštini zbog čega su nadležni dobili preporuke da se izvještaji razmatraju na sjednicama, kao i da budu javno dostupni na internet stranici opštine.

 

Na osnovu procjene sistema upravljanja rezultatima u 31 lokalnoj zajednici u Bosni i Hercegovini, Gradiška i Tešanja nalaze se na vrhu liste.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *