Сре. сеп 27th, 2023

Političara iz Brčkog optužili da je javnim novcem opremao kuću, kupio televizor i klima uređaje

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Alije Denjagića, nezavisnog zastupnika iz reda nacionalnih manjina u tamošnjoj Skupštini, zbog sumnje da je zloupotrebama zastupničkih grantova za nevladin sektor, pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist.

 

Po okončanju još jedne istrage visoke korupcije u sferi grantova, on je optužen za zloupotrebu položaja kojom je, putem udruženja građana Sjedinjene nacionalne manjine, sebi pribavio korist u iznosu većem od 30.000 KM, piše Klix.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom u Brčkom, 57-godišnjem Denjagiću se stavlja na teret da je, u namjeri da sebi pribavi imovinsku korist, iskoristio službeni položaj skupštinskog zastupnika i mogućnost da udruženjima građana putem amandmana na budžet osigura novčana sredstva za redovan rad.

Kako se navodi u optužnici, pošto je u rebalansu budžeta Brčko distrikta BiH za 2018., 2019. i 2020. godinu tako osigurao sredstva za Sjedinjene nacionalne manjine u iznosu od 80.000 KM i nakon što su na račun tog udruženja sredstva uplaćena, on ih je na različite koristio za lične potrebe.

Između ostalog, njega se tereti da je novcem tog udruženja sebi nabavljao opremu i uređaje za porodičnu kuću (televizor i klima uređaje) i za vlastite automobile, plaćao gorivo, kao i rezervne dijelove i usluge za održavanje ličnih vozila. Uz Denjagića, za zloupotrebu položaja optužena je i Enida Osmanović Stevanović (26) budući da je, kao predsjednica Sjedinjenih nacionalnih manjina, omogućila da se sredstva tog udruženja koriste za njegove lične potrebe“, navedeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Pred Osnovnim sudom distrikta Brčko, oboje su optuženi za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja s propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Usto, Tužilaštvo je optužnicom predložilo da se Denjagiću izrekne mjera sigurnosti zabrane vršenja dužnosti zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH u trajanju od najmanje pet godina od dana pravosnažnosti presude, kao i da se od njega oduzme protivpravna imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 32.266,34 KM.

 

IZVOR: Klix/Direkt

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *