Stevandićev direktor greškom objavio kako se namješta milionski tender

Kad javne institucije, organi i preduzeća u Republici Srpskoj i BiH raspisuju tendere oni „nacrtaju“ uslove koje može ispuniti samo jedna privatna firma, te u javnosti godinama kažu da su u pozivu za nabavku trebali samo još navesti ime dobavljača koji se može javiti. Sad se i to desilo. Privatna firma koju povezuju sa porodicom Dodikom, je, kao što se to uobičajeno dešavapomаgаla javnoj instituciji da napravi tenderske „uslove“, ali ta državna institucija jeovaj put, zaboravila da izbriše tragove.

 

Kompanija „Sirius2010“, koja je neformalno usko povezana sa, u javnosti poznatijom IT firmom „Prointer“, učestvovala je u sastavljanju tendera vrijednog milion maraka vezanog za nabavku informacionog sistema koji sprovodi Institut za javno zdravstvo Republike Srpske zbog čega drugi ponuđači otvoreno sumnjaju u regularnost postupka, saznaje portal CAPITAL.

Naime, „Sirius2010“ je „skrojio“ tehničke specifikacije i napisao projektni zadatak.

To se jasno vidi u tenderskoj dokumentaciji gdje je neko iz Instituta zaboravio da ukloni logo ove kompanije i potpis njenog direktora Duška Opajića.

To je po ocjeni ponuđača koji su se spremali da konkurišu za ovaj posao očigledan dokaz da je tender naštiman.

Očito se ovdje radi o ranije pripremljenom materijalu od strane „Sirijusa“ ili nekih drugih privrednih subjekata kao i o nemarnosti samo ugovornog organa koji je barem mogao da prečisti tekst, da iskoristi informacije koje je dobio od nazovi svog korisnika ili partnera. Da je Institut barem tri dana radio na ovom dokumentu, na taj način bi se postigao minimum kako bi dokumentacija izgledala barem u najmanju ruku profesionalno“, kazao je jedan od potencijalnih ponuđača.

Takođe, dodaje on, tender je sastavljen površno bez konkretnih pojašnjenja šta je tačno projektni zadatak. Nije određeno kada i kako će projekat biti završen, te šta su obaveze isporučioca.

Softversko rješenje nije vidljivo, a sve bi trebalo biti jasno definisano.

Sa druge strane, iz tenderske dokumentacije je navedeno avansno plaćanje od 50 odsto dobavljaču od kojeg se traži veliki broj sertifikata kao i određen broj specijalizovanih stručnjaka iz oblasti sigurnosti, što opet ukazuje na nezakonitosti.

„Ako znamo da je Institut jedan od temelja zdravstvene zaštite u Srpskoj onda bismo trebali znati da se mora precizno definisati kako izgleda jedno softversko rešenje. Do detalja se mora precizirati na koji način i kako se vrši razmena podataka ne samo sa ostalim zdravstvenim ustanovama koje imaju zakonsku obavezu slanja izvještaja i informacija ka Institutu, takođe se nigdje ne pominju alati koji bi omogućili Institutu da koristite informacije i da upravlja informacijama“, navodi on.

U „Transparency internationalu BiH“ na osnovu onog što smo im prezentovali kažu da bi u cilju očuvanja zakonitosti, „Sirius2010“ trebalo isključiti iz daljeg postupka.

Preciznije, Institut je imao pravo da se savjetuje sa „Siriusom“ ili bilo kojom kompanijom koja ima znanje o relevantnom području, stručnost i kompetencije, ali pod određenim uslovima.

Moraju se slijediti osnovna načela zabrane diskriminacije, jednakog postupanja i transparentnosti, a potencijalni ponuđač koji učestvuje u ovoj fazi se mora isključiti iz konkurisanja nakon objavljivanja javne nabavke, odnosno od daljeg učešća i nadmetanja“, kaže Damjan Ožegović iz TIBiH.

Ako do toga ne dođe, kaže on, stvorio bi se veliki koruptivni rizik.

U Institutu za javno zdravstvo su obećali uskoro dostaviti odgovore i pojašnjenja za ovaj tender koje ćemo objaviti kad ih dobijemo.

 

IZVOR: Capital/Dejan Tovilović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *