15 godina problema stanara nelegalno izgrađenog objekta u centru Grada Istočno Sarajevo

Zgrada u ulici Stefana Nemanje u Istočnom Novom Sarajevu 15 godina nakon izgradnje ne posjeduje odgovarajuće dozvole za izgradnju, a stanari ove i susjedne zgrade, na čijoj parceli je napravljena, ne mogu uknjižiti imovinu što im stvara velike probleme koje godinama pokušavaju bezuspješno riješiti.

 

Naime, 2007. godine u procesu izgradnje Istočnog  Sarajeva kada je počeo strahovito brz proces urbanizacije, investitor “DEDEGS” doo (firma iz Istočne Ilidže koja je ugašena odavno) od tadašnjeg rukovodstva Grada Istočno Sarajevo dobio je dozvolu za izgradnju stambeno- poslovnog objekta “Afrodita” na pomenutoj atraktivnoj lokaciji (Stefana Nemanje 11). Zgrada je uredno sagrađena, a na zemljištu koje joj pripada počela je izgradnja druge zgrade, Stefana Nemanje 11A) koja ni danas ne posjeduje potrebnu dokumentaciju, niti je za vrijeme uviđanja nelegalnih radova od strane nadležnih uklonjena.

 

Nisu ispoštovane procedure 

 

Da bi neko dobio dozvolu za gradnju stalnog objekta prethodno moraju biti ispoštovani određeni uslovi, tj. da je na predmetnoj parceli dozvoljena gradnja objekta određene spratnosti i namjene, što nije bio slučaj za zgradom 11A.

 

“Gradnja na nekoj parceli bi trebalo da je moguća samo ako je ta parcela pokrivena detaljnim regulacionim planom, jer detaljni plan sadrži namjenu i zonu parcele, pozicije saobraćajne infrastrukture, regulacione i građevinske linije, parametre za građenje i druge podatke. Na osnovu ovih podataka se dalje utvrđuje da li je potrebna izrada urbanističkih projekata preparcelacije i parcelacije da bi se formirala građevinska parcela. Često se dešava da je Regulacioni plan stavljen van snage ili da uopšte ne postoji, pa određena lica se koriste ovom situacijom da grade objekte koji ne pripadaju određenoj zoni grada kako veličinom, tako i namjenom”, kaže za SPIN Info advokat Din Tešić i dodaje da je jedan od osnovnih uslova za dobijanje građevinske dozvole  vlasništvo na parceli na kojoj se gradi objekat, tj. samo vlasnik određene parcele ili nosilac prava građenja može graditi objekat na predmetnoj parceli. 

 

Nemar nadlažnih i prebacivanje odgovornosti

 

Stanari su još 2007. nelegalne radove na izgradnji druge zgrade na njihovom zemljištu prijavili Republičkoj građevinskoj inspekciji koja ih je uputila na Gradsku. Inspekcija Grada tada je izašla na teren i utvrdila određene nepravilnosti, međutim osim zapisnika da se zgrada gradi ilegalno ova inspekcija nije provela nikakve procedure da riješi utvrđene nepravilnosti. 

 

“Ponovo vas upućujemo da kao kupci stambenih jedinica u stambeno- poslovnom objektu ‘Afrodita’ nastali spor sa prodavcem DEDEGS doo Istočno Sarajevo riješite putem Osnovnog suda u Sokocu, kako je to navedeno ugovorima o kupovini stanova”, stoji u saopštenju stanarima koje je tad potpisala urbanističko- građevinski inspektor Suzana Čabrilo.

 

Dopis Grada Istočno Sarajevo 21.05.2007.

 

“Gradska građevinska inspekcija je izašla na lice mjesta, ustanovila da smo mi stanari Stefana Nemanje 11 u pravu i uputili nas da se žalimo sudu. Čak i danas imamo problema da uknjižimo imovinu iako imamo sve uredne dozvole za svoju zgradu, ali zbog nerada gradske inspekcije spornu dio zgrade je izgrađen, ljudi izvarani, a mi imamo problem oko dijela naše zemlje na kojoj je napravljena zgrada” kaže jedan od rijetkih stanara koji je želio govoriti za SPIN Info dok su ostali koje smo pored zgrade sreli  rekli da ne ne žele da pričaju o ovom slučaju tvrdeći da su izvaran i da tu sada ništa ne mogu uraditi.

 

Osim izgradnje zgrade na njihovoj zemlji, problema sa knjiženjem imovine, stanari zgrade 11 svjedoci su i drugim obmana prilikom gradnje.

 

“Da su je napravili po projektu bila bi najljepša zgrada, trebala je da bude sa fasadom ciglom. I od toga su odstupili”, kaže jedan od stanara zgrade.

 

S obzirom da su vlasnici parcele upozoravali graditelja kolektivnog stambenog objekta da ne gradi na njihovoj parceli, on je time postao nesavjestan graditelj i nikako ne može dobiti građevinsku dozvolu koja bi bila pravno legalna niti može dovesti do tog da nesavjesnim građenjem stekne vlasništvo na predmetnoj parceli.

 

“U ovakvim slučajevima potrebno je zatražiti ne samo zaštitu vlasničkih prava pred sudom, već i da nadležni organ Grada  ako je izdao dozvolu za gradnju, istu poništi po službenoj dužnosti i naloži uklanjanje bespravno izgrađenog objekta, a kupci stanova u tom slučaju imaju pravo da raskinu Ugovor o kupoprodaji sporne nepokretnosti, ili dijela iste, i zatraže odštetu pred nadležnim sudom prema mjestu gdje se nepokretnost nalazi u skladu sa članom 42. Zakona o parničnom postupku Republike Srpske”, zaključuje advokat Tešić.

 

Sadašnje vlasti Grada i opštine ne znaju ništa o ovom slučaju?

 

Poslali smo upite čelnim ljudima u Odjeljenju za inspekcijske poslove grada Istočno Sarajevo, kao i Odjeljenju za stambeno- komunalne poslove tražeći potrebnu dokumentaciju u vezi ovog slučaja, s obzirom da je u ovom periodu izgradnje to bila nadležnost Grada. Usmenim putem uputili su nas na opštinu Istočno Novo Sarajevo od koje nikakav odgovor nikada nismo ni dobili.

 

Nešto kasnije, iz Grada smo dobili informacije da je “bolje da se ne raspitujemo o ovom slučaju”.

 

Poplavljeni podrumi

 

To nisu jedini problemi sa kojima se stanari dvije zgrade suočavaju. Naime, svake obilnije padavine donose im probleme jer se slivaju sa parkinga iznad zgrade pravo u njihove podrume. Za rješavanje ovog problema stanari su se obratili nadležnoj opštini Istočno Novo Sarajevo.

 

“Uglavnom nas upućuju da se obratimo investitoru. A on na crno nadogradi dio zgrade na našoj zemlji”, kaže naš sagovornik.

 

Priča o problemima stanara za koje nikoga nije briga godinama, poplavljenom podrumu, neuređenom pakringu i prebacivanjem odgovornosti s jednih na druge i dalje traje, a ono što je paradoks jeste da se predmet nelegalne gradnje nalazi odmah prekoputa zgrade Gradske uprave Grada istočno Sarajevo čiji inspektori Odeljenje za inspekcijske poslove Grada svako jutro već godinama gledaju na ovu zgradu koje nema potrebne dozvole.

 

Autor: Sanja Vasković

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *