390 000 KM bez PDV-a kompaniji “Milojević Gilje gas” za kiseonik u JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina

U proteklom periodu industrijski kiseonik, odnosno kiseonik koji se nabavljao od kompanija koje nemaju dozvolu za promet medicinskog kiseonika, koristile su gotovo sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, među njima je i JZU Bolnica “Sveti Vračevi” iz Bijeljine.

RTRS je 26.09.2021. objavio da kiseonik koji se koristi u svim bolnicama i domovima zdravlja u Republici Srpskoj, upotrebljava se i u Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini i da se 90 odsto hospitalizovanih pacijenata nalazi na oksigenoterapiju, koja je spasila život velikom broju ljudi.

Nemamo nikakvu informaciju iz drugih zdravstvenih ustanova da je neko imao problema kada je riječ o kiseoniku. Mislim da bi trebalo skrenuti pažnju više na loše epidemiološko stanje, a priča o oksigenoterapiji zaista ne stoji “ tvrdila je Slađana Trifković, načelnica Odjeljenja pulmologije u Bolnici “Sveti Vračevi”.

Međutim, ova zdravstvena ustanova kiseonikom se snabdjeva od kompanije “Milojević Gilje gas” Bijeljina čiji je kiseonik upitan i nalazom inspektora Republičke uprave za inspekcijske poslove RS koji je na ovo upozorio rukovodstvo trebinjske bolnice koja je koristila isti kiseonik.

Čelične boce ove kompanije posjeduju samo dio deklaracije s podacima dobavljača kao i sigurnosne podatke – rukovanjem flašama. Utvrđeno je i da se gasovi većim dijelom isporučuju po odjeljenjima iz centralnog rezervoara putem kiseoničke instalacije, a manji dio direktno u bocama, navodi se u izvještaju republičkog inspektora.

Procijenjena ukupna vrijednost okvirnog sporazuma bez PDV-a u iznosi 390000,00 KM.

Kiseonik kompanije “Milojević Gilje gas” koristio se u bolnicama u Trebinju, Zvorniku i Bijeljini, dok su se bolnice u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevo snabdijevale kiseonikom od kompanije “TGT Tehnogas” Laktaši.

Građani Republike Srpske još uvijek čekaju odgovore na pitanja oko afere “Kiseonik” , i na to da li će neko odgovarati za moguće ugrožavanje života građana Republike Srpske.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *