Vladimir Romanov izvukao milione iz Srpske, pa proglasio lični stečaj

Romanov se, prema zakonu Rusije, od polovine prošle godine nalazi u ličnom stečaju, a njegov stečajni upravnik se preko punomoćnika nedavno obratio Banci Srpske u stečaju sa zahtjevom da im se ustupi određena dokumentacija.

Naime, stečajni upravnik je od banke tražio potvrde da je sa računa firme Incompleks LLC u nekadašnjoj Balkan Investment banci na račun Romanova prebačeno više desetina miliona maraka.

Sav taj novac prebačen je u više navrata tokom 2010. godine.

O nezakonitostima koje su litvanski vlasnici FG „Birač“ i nekadašnje Balkan Investement banke, na čelu sa Vladimirom Romanovim, činili tokom poslovanja u Srpskoj CAPITAL je pisao u više navrata, a sve je dokumentovano i u izvještaju Deviznog inspektorata RS.

U izvještaju je, između ostalog, pisalo da je Balkan Investment banka od 2008. do 2012. godine plasirala značajan iznos novca preduzećima čija sjedište nisu u BiH. Svi ti krediti su bili rizični.

„Kompaniji Incompleks LLC je 2008. godine odobren kredit od 2,8 miliona evra za nabavku obrtnih sredstava. Kolateral je predstavljalo 3.660.890 akcija Ukio bankas. Sredstva su odmah po puštanju prebačena firmi Tempo LLC iz Sjedinjenih Američkih Država. Pravni osnov za prebacivanje ovih sredstava predstavljao je povrat kredita zajmodavcu Tempu LLC i to na osnovu ugovoru o zajmu iz 2007. godine“, pisalo je u izvještaju koji je CAPITAL objavio još prije nekoliko godina.

Nakon toga je urađen reprogram, otpisivane su zatezne kamatne stope, a dio kredita se vraćao iz novoodobrenog kredita. Sredstva su, naravno, “provozana” preko računa nerezidenata u Ukio bankas.

Zbog sumnje da su počinili krivična djela iz oblasti privrednog kriminala i štete od 194 miliona KM pričinjene FG „Birač“, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je 2018. godine podnijelo je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv 15 osoba, među kojima je i Romanov.

Prema navodima iz izvještaja, namjera izvršenja navedenih krivičnih djela bila je da se protivzakonitim djelovanjem na štetu Fabrike glinice “Birač” i njenih zavisnih preduzeća pribavi protivpravna imovinska korist osumnjičenom Vladimiru Romanovu, a posredstvom AB “Ukio banke” iz Litvanije, te litvanskih povezanih društava i korporacije UAB “UBIG” iz Litvanije u kojoj je osumnjičeni Romanov posjedovao akcije.

Romanov je nelegalno stečenu imovinsku korist preko navedenih privrednih subjekata ubacio u legalne novčane tokove u inostranstvu, čime je prikrio njihovo nezakonito porijeklo, pa je time organizovanje i djelovanje kriminalnog udruženja ispunilo svoju ulogu.

 

IZVOR: Capital/M.Ljubojević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *