ZLOUPOTREBE JAVNIH RESURSA U SVRHU POLITIČKE PROMOCIJE

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BIH) objavio je da već na početku monitoringa predizbornog perioda koji sprovodi, uočava porast slučajeva zloupotrebe javnih resursa u svrhu političke promocije.

U 69 lokalnih zajednica 74 terenska posmatrača TI BIH-a zabilježila su brojne slučajeve zloupotrebe javnih resursa i preuranjene kampanje zbog kojih je TI BIH  već prijavio nekoliko slučajeva  Centralnoj izbornoj komisiji BIH.

Kuriozitet je da se ništa ne radi tajno, što ukazuje na izuzetno nizak nivo političke kulture. Odnosno na sveopštu bahatost političara i nemoć društva da takvom ponašanju “stane u kraj”.

ČEGA SE PAMETAN STIDI… – UJEDINJENA SRPSKA SE HVALI STRANAČKIM ZAPOŠLJAVANJEM

Transparency international u jednoj od svojih poslednjih objava, ukazuje na primjer iz Ugljevika, gdje su počinioci putem društvenih mreža otvoreno priznali stranačko zapošljavanje u državnoj firmi pred izbore.

Tamošnji Opštinski odbor Ujedinjene Srpske, na svojoj je Facebook stranici podijelio objavu svog aktiviste koji se zahvaljuje osobama iz te stranke što su ga „ubacili u državnu firmu“. Što je, za Ujedinjenu Srpsku, ili bar autora ove objave, potvrda da je toj stranci omladina na prvom mjestu. Objava, koja je kasnije uklonjena sa profila autora i stranice OO US Ugljevik, poziva i ostale da se „osvijeste“ te glasaju za „poštene i ispravne ljude“.

IZBORNA KAMPANJA U ŠKOLSKIM KLUPAMA – FOTOGRAFIJA GRADONAČELNICE NA RASPOREDU ČASOVA ZA PRVAČIĆE

Transparency international ukazuje i na primjer iz Visokog, gdje su povodom početka nove školske godine prvačićima dijeljeni pokloni, čestitke i raspored časova sa likom gradonačelnice koja je ponovo kandidat za tu funkciju.

Na fotografiji koja je objavljena u medijima vidi se da se pored slike aktuelne gradonačelnice nalazi i logo Grada Visoko jer su sredstva za ovu namjenu izdvojena iz gradskog budžeta.

Propisima koji regulišu izbornu kampanju i finansiranje stranaka nije dozvoljeno finansiranje izbornih kampanja od strane javnih institucija i preduzeća, a nije im dozvoljeno ni da promovišu bilo kojeg kandidata. Ipak u ovom slučaju je očigledno da gradonačelnica koristi javnu funkciju i javne resurse za vlastitu promociju u izbornoj kampanji, a vijest o tome objavljena je i na službenoj web stranici Grada Visoko.

ZA BUDŽETSKO SUFINANSIRANJE PREVOZA UČENIKA, OBRATITE SE U KANCELARIJU STRANKE

Jedan od primjera zloupotrebe javnih resursa desio se u Zvorniku gdje je Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala roditelje da se obrate u kancelariju stranke i preuzmu obrasce za sufinansiranje prevoza učenika koje plaća Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Lokalni odbor iz kojeg dolazi i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić na ovaj način stavio je javne resurse u službu stranačke promocije neposredno pred održavanje lokalnih izbora, dok se obrasci koji su javno dostupni na web stranici Ministarstva dijele u kancelariji stranke.

– Obavještavamo učenike i roditelje, povodom Javnog poziva FMROI, za sufinansiranje prevoza učenika Srednjih škola sa prostora grada Zvornika, za pomoć i potrebne obrasce mogu se obratiti u kancelariju SDA Zvornik, svakim radnim danom od 08 h do 15h. , stoji u facebook objavi SDA Zvornik.

ZLOUPOTREBA DJECE ZA POLITIČKU PROMOCIJU I ŠIRENJE VIRUSA

Takođe, prvog dana nove školske godine više javnih funkcionera koji su i kandidati na predstojećim izborima, koristili su djecu za vlastitu promociji, a objavljene fotografije u medijima pokazuju da neki od njih nisu ni postupali po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

TI BiH se zbog ove prakse obratio nadležnim institucijama da preispitaju da li su u pomenutim slučajevima narušena prava djece i prekršeni propisi koji se odnose na zabranu političkog djelovanja u školama.

“MALO” SE PORANILO?

Osim zloupotreba javnih resursa, političke stranke su počele i sa plaćenom promocijom i oglašavanjem, iako to Izborni zakon izričito zabranjuje u periodu od raspisivanja izbora do zvaničnog početka izborne kampanje (30 dana prije održavanja izbora). TI BIH je zbog toga podnio prijave CIK-u prvo protiv SDS-a, SNSD-a i HDZ-a, a zatim protiv SDA, DF-a i SD-a, jer su ove stranke već krenule sa plaćenim oglašavanjem na bilbordima u više gradova.

Bilbordi SDS-a i HDZ-a na kojima se čestita trideseta godišnjica stranke, kao i bilbordi SNSD-a sa porukom „Ne damo svetinje“ svakako se mogu smatrati nedozvoljenim oglašavanjem u ovom periodu,  konstatuju iz TI-a, jer je zakonom zabranjen bilo koji oblik plaćenog političkog oglašavanja u razdoblju od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje.

ZA NAŠE STRANKE “SAMO JE NEBO GRANICA”

Takođe, primijećene su promocije pojedinih kandidata putem oglašavanja javnih institucija, intenziviranje javnih radova u predizbornom periodu,  zloupotreba resursa javnih preduzeća,  javnih medija, službenih automobila i helikoptera u stranačke svrhe. Itd.

TI BIH se obavezao da će u naredna tri mjeseca redovno informisati javnost o svim uočenim kršenjima propisa, te o istima obavještavati i nadležne institucije.

No, ne pooštri li CIK svoju kaznenu politiku i ne učini izricanje kazni za prekršaje efikasnijim, stranke će nastaviti sa ignorisanjem propisa i sa bahatom zloupotrebom javnih resursa (navedeni “startni” primjeri su benigni, spram onog šta se već dešavalo i šta možemo da očekujemo). Naprosto, kao i u nekim drugim segmentima, dosadašnje kazne i kašnjenje u njihovom izricanju, koje ih u potpunosti obesmišljava, ne djeluju odvraćajući, nego stimulativno na prekršioce. Među kojima su oni na vlasti, zbog toga što kontrolišu javni novac i druge resurse, posebno opasni. Ne samo zbog zloupotrebe javnih sredstava (što je zapravo eufemizam za krađu), nego i zato što time dovode u pitanje legitimnost izbornog procesa i rezultata izbora.

IZVOR: ANTIKORUPCIJA (izvor podataka TI BIH)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *