Aarhus centar pokreće apelaciju pred Ustavnim sudom BiH zbog “Buk Bijele”

Udruženje “Aarhus centar u BiH” pokrenuće Ustavnu apelaciju pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine protiv odluke Vrhovnog suda Republike Srpske, koji je odbio zahtjev tog udruženja za vanredno preispitivanje presude Okružnog suda u Banjaluci u predmetu davanja ekološke dozvole Hidroelektrani “Buk Bijela” na rijeci Drini, potvrdila je Feni pravna savjetnica u Udruženju “Aarhus centar u BiH” Nina Kreševljaković.

 

Napomenula je da se “u presudi Vrhovnog suda RS navodi da nije potrebno sprovoditi novu studiju uticaja za HE Buk Bijela na rijeci Drini ukoliko nije došlo do promjene uslova na temelju kojih je izdata prethodna dozvola”.

 

Međutim, kako je Kreševljaković naglasila, prethodna dozvola izdata je prije jednu deceniju i vrlo je neoprezno tvrditi da nije došlo do promjene nikakvih uslova jer se to ne odnosi na uslove samo u vezi projekta već cjelokupnog okoliša na tom području.

 

“Neophodno je izvršiti temeljita istraživanja kako bi se moglo govoriti o tome da nije došlo do promjene uslova, a prema našim spoznajama do takvog istraživanja nije došlo već je samo investitor izjavio kako su uslovi isti”,  kazala je Kreševljaković.

 

Vrhovni sud RS je odbio je zahtjev Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH” za vanredno preispitivanje presude Okružnog suda u Banjaluci u predmetu davanja ekološke dozvole Hidroelektrani “Buk Bijela” na rijeci Drini. Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je saopćeno da se u obrazloženju presude Vrhovnog suda RS navodi da je osporeni akt pravilan, te da ne stoji prigovor tužioca da nije primijenjena Konvencija o procjeni ekoloških uticaja u prekograničnom kontekstu (ESPOO konvencija).

 

Navodi se da je odbijen i prigovor da se u odnosu na Federaciju BiH i Brčko distrikt BiH nije postupalo prema Zakonu o zaštiti životne sredine.

 

IZVOR: Fena

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *