Пет. дец 8th, 2023

Afera kiseonik, samoubistva, loši uslovi- jesu li to dvije godine uspješnog rada UKC-a Republike Srpske?

Dvije godine zdravstveni sistem, ali i Republika Srpska bori se sa virusom korona.

Srpsku je za dvije godine pored borbe sa virusom koju i dalje vode doktori i medicinsko osoblje zdravstvenih ustanova širom RS, potresao i veliki broj afera vezanih za javne nabavke tokom pandemije, kao i afera kiseonik za koju još niko nije odgovarao niti utvrdio da li je kiseonik kojeg je koristilo hiljade pacijenata u zdravstvenim ustanovama širom Srpske ispravan ili ne? Koliko je, i da li je neko potencijalno izgubio život neodgovornošću nadležnih institucija i sistema koji je, i u ovom slučaju, zakazao. Pandemiju su obilježile i fotografije katastrofalnih uslova na Univerzitetsko kliničkom centru u Banjaluci gdje se desio i  neuobičajeno veliki broj samoubistava, čak šest za samo devet mjeseci u COVID odjeljenju ove zdravstvene ustanove.

Međutim, bez obzira na sve ovo, generalni direktor UKC-a Srpske, narodni poslanik i predsjednik GO SNSD Banjaluka dr Vlado Đajić pohvalio se dobrim radom ove zdravstvene ustanove.

“Iza nas je dvije godine dobrog rada UKC-a Republike Srpske. To je bila borba sa strahom, smrtima, tragedijama porodica, i sve smo to prošli. Sa strahom smo gledali kako su u drugim državama ljudi umirali po trotoarima. To nismo dozvolili u Banjaluci i Srpskoj”, rekao je Đajić gostujući u jutarnjem programu RTRS-a.

Na komentar Vlade Đajića koji se oglasio povodom ,kako sam kaže, dvije godine uspješnog rada UKC-a, osvrnuo se i Goran Milanović, suprug  Dijane koja je nedavno preminula na UKC-u.

Milanović koji za smrt svoje supruge krivi upravo rukovodstvo ove zdravstvene uslove u objavi na svom fejsbuk profilu tvrdi da su na UKC-u zlostavljali trudnice, uključujući i njegovu pokojnu suprugu koja je, kako navodi, od porodične medicine pa sve do UKC-a prošla sve najgore kao majka prvog djeteta. 

“Psihički i mentalno ubijete žene plašeći ih da je dijete ne daj Bože bolesno i tjerate bukvalno da rade kojekakve skupe testove na klinikama sa kojima imate što bi rekli “dil” kao i amniocintezu sa kojom ste ubili Ilijanu Manojlović prije skoro dvije godine. Ženama koje se porode carskim putem ostavljate ušivene makaze (vjerovatno da kad budu opet trudne dijete samo može izaći i presjeći pupčanu vrpcu), tupfere, gaze i ostale stvari. Za sve ovo što navodim ili imam dokaze ili svjedoke, kako u porodici tako i u širem krugu”, optužuje Milanović.

Milanović navodi i da je rasulo na UKC-u vladalo i prije imenovanja Vlade Đajić, ali da su građani ćutali iz straha.

Bosna i Hercegovina je, po stranici worldometers, izbila na prvo mjesto u Evropi po smrtnosti na milion stanovnika. Bilježi 3.134 smrtna slučaja na milion stanovnika, više od Mađarske koja je na drugom mjestu, sa 3.128 smrtna slučaja.

Na globalnoj svjetskoj listi ispred Bosne i Hercegovine je samo Peru, sa 5.934 smrtna slučaja na milion stanovnika.

 

Autor: Sanja Vasković

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *