Afera urbicid- pokretanje istrage o ilegalnoj izgradnji u Mostaru

Građanska inicijativa STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu u utorak na Bijelom Brijegu organiziuje konferenciju za medije povodom pokretanja istrage o ilegalnoj izgradnji u tom naselju.

Mostarski urbicid, potvrdili su nam iz spomenute inicijative, sada je postao i istraga, a čelni ljudi inicijative pozvani su u Tužilaštvo HNŽ radi saslušanja. Kako saznajemo saslušan će biti i gradonačelnik Mostara Mario Kordić, koji je ovaj predmet naslijedio od prethodnika, u čijem je mandatu cvjetala ilegalna gradnja.

Hercegovina.info prva je pisala o ovom slučaju, uporedo razotkrivajući da urbicid nije pojava samo na Brijegu, nego u cijelom gradu, a što smo objavljivali u sklopu “afere urbicid”, koja je najsnažnije obilježila naš rad u zadnje tri godine.

Radi se o serijalu tekstova o bespravnoj izgradnji i ilegalnim dozvolama koje su se godima izadavale u Mostaru. Tu smo objekat po objekat raskrinkavali protuvzakonite radnje, pogodovanje investitorima.

Sve je rezultovalo kaznenom prijavom stanara protiv bivšeg gradonačelnika, šefa službe za građevinske propise Zdravka Čuljka i urbanističko građevinskog inspektora Nebojše Šarića.

Tužilaštvo HNŽ-a je formiralo predmet, naložilo istražne radnje FUP-u koji je izuzeo svu dokumentaciju iz Grada Mostara. Urbicid smo pozicionirali i u središte kampanje u Mostaru, te zaustavili izdavanje ilegalnih dozvola. Načelnica urbanizma je raspoređena na drugo radno mjesto, a nova vlast je zaustavila sve mutne procese oko izdavanja dozvola u Mostaru. U ovom procesu i kao portal smo podnijeli niz kaznenih prijava, zahtjeva za inspekcijski nadzor, te uz novinare bili i aktivisti.

 

IZVOR: Hercegovina Info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *