Пет. дец 9th, 2022

Projekat izgradnje bazena na Dobrinji biće završen ove godine?

Gostujući u programu BHRT-a, načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić ustvrdio je da će projekat izgradnje bazena na Dobrinji “biti završen ove godine”.

 

Efendić je istakao da je na posljednjoj sjednici Opštinskog vijeća usvojen program sanacije više od 30 ulica te da će se nastaviti realizacija projekata iz prošle godine. Dodao je i da će u ovoj godini biti završen i projekat izgradnje bazena.

Ono što imamo namjeru završiti u ovoj godini jeste bazen na otvorenom, zapravo sportski centar s otvorenim bazenima na Dobrinji. Proteklih dana su stigli zadnji dijelovi opreme koju je bilo teško dobaviti u ovom vremenu krize, rasta cijena. Mislim, prije svega, na tu bazensku tehniku koja je skoro milion maraka, zatim ta najkvalitetnija keramika koja se mora koristiti na vanjskim otvorenim prostorima, gdje zimi imamo uslove kakve imamo s ledom i snijegom kod nas. Nastojimo učiniti sve da ove godine i taj projekat, koji dugo godina vodimo, imao je on u nekoj fazi problema zbog imovinskih odnosa, privedemo kraju. Vjerujem da će biti mnogo tih stvari koje će obradovati građane u ovoj godini.

Semir Efendić, 1.4.2022.

Podsjećamo, Istinomjer je početkom 2021. godine obećanje načelnika Efendića o izgradnji sportsko-rekreacionog centra sa otvorenim bazenom na Dobrinji ocijenio neispunjenim, budući da projekat nije realizovan “u toku dvije-tri budžetske godine”, kako je saopšteno iz Opštine 2015. godine.

Opština Novi Grad raspisala je krajem juna 2016. godine tender za izvođača radova za izgradnju prve faze objekata sportsko-rekreativnog centra “Dobrinja”, a vrijednost ugovora iznosila je 657.263 KM. Nastavak izgradnje bazena omogućen je u septembru 2017. godine, nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu odbio žalbu bivših vlasnika dijela zemljišta na kojem je planirana izgradnja bazena. Pripremni radovi i geološka ispitivanja tla započeli su 2016. godine, ali su obustavljeni do okončanja sudskog procesa.

Skupština Kantona Sarajevo donijela je krajem januara 2019. godine odluku o davanju saglasnosti na Nacrt ugovora o zajedničkoj izgradnji kompleksa objekata, sportsko-rekreativni centar sa otvorenim bazenom i pratećim sadržajem i platformom iznad rijeke Dobrinje, između KS i Opštine Novi Grad Sarajevo.

Izgradnja sportsko-rekreacionog centra započela je u maju 2019. godine, nakon što su riješeni imovinsko-pravni odnosi, izmještene instalacije te izgrađena nova kanalizaciona mreža. Na konferenciji za štampu održanoj 31.12.2019. godine, načelnik Efendić obavijestio je javnost da je u 2019. godini “izgrađena cijela konstrukcija bazena, a da u 2020. godini slijede radovi na opremanju i postavljanju bazenske tehnike”.

U augustu 2020. godine, načelnik Efendić i tadašnji ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo Kenan Alikadić potpisali su ugovor o sufinansiranju izgradnje bazena i sportsko-rekreacionog centra “Dobrinja” za budžetsku 2020. godinu u iznosu od pola miliona konvertibilnih maraka. Tom prilikom, Efendić je ustvrdio da će bazen biti otvoren “naredne godine u ljetnoj sezoni”.

IZVOR: Istinomjer.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *