Agencija za bankarstvo FBiH traži IT stručnjaka koji ne smije da bude informatičar

Zaključaj koji proizilazi iz odgovora iz Agencije kojim pokušavaju opravdati ovaj konkurs i potcijeniti inteligenciju IT ekspert sa završenom informatikom preobrazovan, prekvalificiran i preskup za radno mjesto IT ekspreta-informatičara u Agenciji u kojoj direktor ima atronomska primanja.

 

Nakon što je načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić u ljeto 2020. godine raspisao konkurs za IT operatera, pa prekucao igricu tako što je iz Pravilnika izbacio „poznavanje rada na računaru“, dvije godine kasnije svjedočimo još genijalnijem javnom konkursu s istom tematikom, ali na mnogo višem nivou.

 

Naime, kako je to navedeno u uslovima javnog natječaja raspisanog prije šest dana, 16. septembra, Agencija za bankarstvo Federacije BiH želi da za potrebe podružnice u Mostaru na neodređeno vrijeme zaposli stručnjaka za IT, ali uz uslov da nije završio informatiku.

 

Dobro ste pročitali.

 

Agencija kojom od februara 2017. godine sada već u drugom mandatu rukovodi Jasmin Mahmuzić, u uslovima konkursa navodi da je kandidatu neophodan završeni fakultet društvenog smjera. Dakle, da biste dobili posao IT stručnjaka u Agenciji za bankarstvo možete da budete pisac, sociolog, učitelj, pravnik, historičar, novinar, logoped ili nešto slično, no nikako ne bi trebali da budete IT stručnjak/informatičar.

 

Foto: Faksimil konkursa za prijem IT stručnjaka

 

Samom direktoru Mahmuziću dali smo priliku da nam odgovori kako to namjeravaju provesti genijalni plan zapošljavanja IT stručnjaka koji to nije, pa smo mu se obratili slijedećim upitom:

 

„U oglasu za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme u podružnici Mostar iskazali ste potrebu za IT stručnjakom, kako je to navedeno i obrazloženo u konkursu. Međutim, za to radno mjesto ne tražite IT stručnjaka, odnosno informatičara, već nekoga sa završenim fakultetom društvenom smjera, iz čega proizilazi da vam treba informatičar koji nije završio studij informatike.

 

Kako to objašnjavate?

Da li ovo znači da je to radno mjesto unaprijed rezervirano za nekoga?

 

U opširnom odgovoru iz Agencije, osim samih fraza i isticanja nebitnih informacija, navode kako je „fokus poslova radnog mjesta na organizacijskim i komunikacijskim pitanjima koja su neophodna za nesmetano odvijanje poslovnih procesa u Podružnici Mostar vezanih za informaciono–komunikacione tehnologije i kontinuitet poslovanja“, šta god bi to trebalo da znači.

 

Dalje navode kako Agencija u pogledu profila kandidata „uvažava dosadašnja iskustva u potrazi za kadrovima tehničke struke u smislu očekivanog materijalnog statusa zaposlenika“?!

 

„Uzimajući u obzir tržište rada s jedne strane, te činjenicu da se kadar sa završenom visokom stručnom spremom elektrotehničkog ili informatičkog smjera smatra deficitarnim, a time i više plaćenim, a sa druge strane opis predmetnog radnog mjesta koji nije tehničkog profila, utvrđeno je da kandidati sa završenom visokom stručnom spremom društvenog smjera, a koji imaju iskustvo na istim ili sličnim poslovima (npr. učešće u projektima razvoja i implementacije informacionog sistema ili dijela informacionog sistema sa poslovnog/ekonomskog/pravnog aspekta i dr.), zadovoljavaju uslove za obavljanje poslova navedenog radnog mjesta“.

 

Jedini zaključak što proizilazi iz odgovora kojim se pokušava opravdati sav ovaj cirkus i potcijeniti inteligencija onih koji će da ga čitaju, jeste da je IT ekspert sa završenom informatikom preobrazovan, prekvalificiran i preskup za radno mjesto IT eksperta-informatičara u Agenciji u kojoj direktor ima atronomska primanja, pa će zato zaposliti kandidata s društvenim smjerom, možda i sasvim slučajno to bude i neki poznanik ili politička veza.

 

Tako će i svim mladim informatičarima iz BiH još jednom pokazati da su konkursi ovakve vrste bespredmetni, da su se bezveze školovali i da svoju sreću potraže vani, gdje je zanimanje IT stručnjaka jedno od najtraženijih i najbolje plaćenih.

 

Inače, vrijedi podsjetiti da je Jasmin Mahmuzić kadar kojeg je na poziciju na kojoj će po svoj prilici ostati čak do 2027. godine (ukoliko se nešto nepredviđeno ne desi) predložio SBB Fahrudina Radončića, no sam Mahmuzić je, kako smo uspjeli da saznamo, osoba koja je ranije bila bliska Asimu Sarajliću, nekadašnjoj lijevoj i desnoj ruci Bakira Izetbegovića, inače čovjeku s američke crne liste.

 

IZVOR: Inforadar/Almedin Šišić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *