Predizborno bratstvo i jedinstvo na političkoj pijaci u Doboju

Napominjemo sve političke subjekte, kao i lokalne izborne komisije, da je trgovina mjestima u biračkim odborima zabranjena”, upozorili su nedavno iz Kolicije “Pod lupom”, suočeni sa zabrinjavajućim podacima o nastavku ovakvih aktivnosti, širom BiH i ističući da “Postoje naznake da je trgovina mjestima u biračkim odborima iz oblika stranačke korupcije prešla u još gori oblik, sistemske korupcije”.

Pred ovogodišnje opšte izbore, na prvi pogled, na dobojskoj političkoj sceni, bar u onom dijelu koji se odnosi na biračke odbore, odnosno trgovinu mjestima u njima, ponovo vlada bratstvo i jedinstvo, politički subjekti su u potpunoj harmoniji i ne postoji ni trunke nacionalne netrpeljivosti, kojom političari u BiH, sa desnog spektra (što znači većina), inače, sistematski truju građane ove zemlje.

 

Kako stvari trenutno stoje, Saša, Dijana, Siniša, Aleksandra i brojni drugi članovi biračkih odbora koji se izjašnnjavaju kao Srbi posmatraće izbore 2. oktobra kao posmatrači SDA. Zorica, Rada, Petar, Igor i Nikola štitiće interese nezavisnih kandidata za predsjednika i potpredsjednika RS Ćamila Durakovića i Gazmenda Dačaja. Koaliciju hrvatskih stranaka u biračkim odborima predstavljaće Jelena, Veselin i Duško, Bahrija Savez za demokratsku Srpsku, Esma i Izudin Srpsku naprednu stranku.

 

Dakle, političke stranke koje su organizovane na nacionalnoj osnovi i imaju neprikrivenu (jedno)nacionalnu ili nacionalističku politiku, imaju članove biračkih odbora čija nacionalnost nije usaglašena sa nacionalnošću njihovih kandidata i politikom koju zastupaju.

 

Ovu idiličnu međunacionalnu sliku, naravno, kvari činjenica da je u pozadini svega korupcija i trgovina mjestima u biračkim odborima, a koji su na prethodnim lokalnim izborima, 15. novembra 2020. godine, Doboj postavili na vodeće mjesto u BiH kada su izborne mahinacije u pitanju. Bar one otkrivene, jer je teško povjerovati da je Doboj nekakva endemska pojava u BiH. Prije će biti da je jedini izuzetak od pravila, u vezi Doboja i izbornih mahinacija, taj da se neko tužilaštvo njima pozabavilo i procesuiralo bar neposredne izvršioce. Ali se ni ono nije usudilo otići dalje i dizati tužbe protiv nalogodavaca i organizatora ovog udruženog kriminalnog poduhvata.

 

Uglavnom, sudski proces čeka 231 optuženih, u do sada podignutih 49 optužnica za izborne prevare na poništenim dobojskim izborima. A novi članovi biračkih odbora se “kandiduju” za optužnice i nakon oktobarskih izbora. Pogotovo nakon „tehničkih izmjena“ Izbornog zakona, koje je nametnuo Visoki predstavnik, u julu ove godine.

 

Napominjemo sve političke subjekte, kao i lokalne izborne komisije, da je trgovina mjestima u biračkim odborima zabranjena”, upozorili su nedavno iz Kolicije “Pod lupom”, suočeni sa zabrinjavajućim podacima o nastavku ovakvih aktivnosti, širom BiH i ističući da “Postoje naznake da je trgovina mjestima u biračkim odborima iz oblika stranačke korupcije prešla u još gori oblik, sistemske korupcije, da lokalne izborne komisije učestvuju u manipulacijama članstvom u biračkim odborima imenujući stranačke osobe u sastave biračkih odbora kao predstavnike lokalne izborne komisije.”

 

A zašto su mjesta u biračkim odborima i stranačka kontrola nad njima tako važni, govori ona cinična izjava, koja se pripisuje Josifu Visarijonoviču Staljinu: „Nije važno ko i kako glasa, važno je ko i kako broji glasove“. A objašnjenje je sadržano i u optužnicama Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, koje članove biračkih odbora na prošlim izborima tereti da su „dana 15.11.2020. godine u vrijeme održavanja lokalnih izbora za gradonačelnika grada Doboja i Skupštinu grada Doboj, dodavanjem glasova falsifikovali rezultate izbora, čime su kao saizvršioci učinili krivično djelo izborne prevare.“

 

Centralna izborna komisija BiH je, takođe, pokrenula postupke protiv suspendovanih članova BO na 89 od ukupno 106 redovnih biračkih mjesta, na poništenim izborima u Doboju održanim 15.11.2020. godine. Slučaj je, nakon krivičnih prijava opozicionih stranaka u Doboju, udruženja građana i pojedinaca, kasnije preuzelo i Okružno javno tužilaštvo u Doboju.

 

Kada su u pitanju reakcije javnosti na objavu sastava biračkih odbora za predstojeće opšte izbore, gotovo nepodjeljeno je mišljenje da se radi o klasičnoj trgovini mjestima u biračkim odborima, gotovo istovjetnoj kao i za prethodne izbore. A ponovo su na kandidatskim listama i “fantomske” stranke, kao i na prošlim, za koje je evidentno da tu nisu s namjerom da osvoje glasove ovdašnjih birača, nego da steknu formalno pravo na mjesta u biračkim odborima, s kojim bi mogla trgovati.

 

“Ponovo je na djelu politička zloupotreba biračkih odbora od strane stranaka, koja se može eliminisati jedino izmjenom propisa po kojima u biračkom odboru ne mogu biti članovi političkih subjekata i da ih oni ne delegiraju. I ovoga puta će se ispostaviti da pojedini kandidati, pa i oni iz Doboja, neće imati niti jedan glas, odnosno da ni sami sebe neće označiti na glasačkom listiću, niti će za njih glasati članovi njihovih porodica. Iako smo za prošle izbore Tužilaštvu i CIK-u prijavili više vrsta izbornih prevara, pa i te vrste, nije ništa učinjeno da se konkretizovane navedene izborne prevare onemoguće na ovim izborima”, istakao je Momir Dejanović, predsjednik Centra za humanu politiku.

 

U principu, ključni problem je nedostatak hrabrosti tužilaštava da razotkriju i procesuiraju organizatore i nalogodavce izbornih mahinacija, u centralama najvećih političkih stranaka. Sve dok sankcijama budu izloženi samo neposredni izvršioci djela, koji su za organizatore tek nebitni pijuni, zloupotrebe, manipulacije i pokušaji “krađe izbora” neće prestati.

 

IZVOR: Antikorupcija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *