Сре. дец 6th, 2023

Asfaltiranje lokalnih puteva za kupovinu glasova na izborima

”Lokalni putevi uglavnom se održavaju i asfaltiraju pred izbore, a o asfaltiranju puteva, umjesto nadležnih gradskih institucija, odlučuju mjesni aktivisti i gradski partijski lider na osnovu glasanja za vladajuću partiju”, navode u dobojskom Centru za humanu politiku.

„Građani su neravnopravni, poniženi i diskriminisani prilikom održavanja i asfaltiranja lokalnih puteva, zbog neprimjenjivanje utvrđenih kriterija i prioriteta, nepostojanje prioriteta za nekategorisane puteve i favorizovanja partijskog u odnosu na javni interes.“, navode iz dobojskog Centra za humanu politiku, koji su pokrenuli kampanju „Ustajte diskriminisani“, u kojoj ukazuju na različite oblike diskriminacije koja se vrši nad građanima ove zemlje.

 

„Posebna vrsta diskriminacije je partijsko, izborno, poznaničko, ponižavajuće i koruptivno održavanje i asfaltiranje lokalnih kategorisanih i nekategorisanih puteva. Grad Doboj upravlja sa 182 km lokalnih kategorisanih puteva i 1.984 km nekategorisanih puteva. Lokalni putevi uglavnom se održavaju i asfaltiraju pred izbore, a o asfaltiranju puteva, umjesto nadležnih gradskih institucija, odlučuju mjesni aktivisti i gradski partijski lider na osnovu glasanja za vladajuću partiju. Zato je u nekim naseljenim mjestima asfaltirano manje od 10% puteva, dok je u drugim asfaltirano preko 50%, neki lokalni kategorisani putevi su potpuno asfaltirani, a neki su asfaltirani u manjem dijelu i mnogi putevi se uopšte ne održavaju ili ih održavaju mještani“ navodi predsjednik CHP-a Momir Dejanović.

 

Vladajuća partija u Doboju, npr., nije krila da su zahvaljujući upravo podršci dobojskog SNSD-a u izbornoj 2020. godini asfaltirani putevi u zaseocima Božičkovići, Pašalići, Miletići, Dejanovići i Miškovići. Što je eklatantan primjer predizbornog kupovanja glasova, diskriminacije građana  i zloupotrebe javnih sredstava u stranačke svrhe.

 

CHP je, u ime diskriminisanih, početkom jula, podnio i posebnu tužbu dobojskom Osnovnom sudu, za zaštitu od diskriminacije.

 

IZVOR: Antikorupcija.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *