Banke ne vjeruju Luki Petroviću, Vlada intervenisala za novi kredit

„Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) u prošloj godini je imala dobit od skoro 50 miliona maraka. Međutim, taj rezultat koji generalni direktor Luka Petrović promoviše kao ogroman uspjeh očigledno ne ulijeva preveliko povjerenje kod banaka.  

 

Zbog toga je ponovo morala da interveniše Vlada Republike Srpske koja je nedavno garantovala budžetom Republike Srpske da će biti vraćen kredit od 30 miliona maraka koji je ERS podigao za plaćanje obaveza.

Riječ je o overdraft kreditu koji je Matičnom preduzeću ERS odobrila MF banka, a ova javna nabavka bila je izuzeta od primjene Zakona o javnim nabavkama BiH.

 

Republika Srpska, kao davalac garancija, bezuslovno garantuje plaćanje neisplaćenih obaveza prema ugovoru koji će se zaključiti između ERS-a i MF bankeNamjena kreditnog zaduženja je finansiranje prenesenih obaveza iz prethodnog perioda“, stoji u odluci Vlade Srpske.

 

Inače, prema ugovoru o kreditu, ERS se zadužio na šest mjeseci po kamatnoj stopi od 5,9 odsto, a platiće i 0,3 odsto za troškove obrade.

 

Dok sa jedne strane preduzeće živi od garancija Vlade Republike Srpske preko kojih se zadužuje, na drugoj se milioni maraka odlijevaju iz preduzeća.

 

Podsjećamo, ERS koji ima monopol na tržištu daje milione maraka na reklamiranje i propagandu.

 

Tako su nedavno dodijelili ugovor vrijedan 7,6 miliona maraka firmi „Grudis“ iz Banjaluke, a koja će u njihovo ime dijeliti novac sportskim klubovima i pokušati da popravi ugled preduzeća u javnosti.

 

Samo za teniski turnir „Srpska open  iz ovog holdinga su dali dva miliona maraka.

 

Takođe ERS je jedna od rijetkih kompanija koja direktno finansira i rad sindikata kojem je Luka Petrović u tri godine dao skoro šest miliona maraka.

 

CAPITAL: D. Tovilović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *