Bihać: Privatna apoteka godinama, bez dozvole, zauzima prostor u Domu zdravlja

Ova privatna apoteka u vlasništvu je bivšeg ministra zdravstva Dženisa Šabulića, a sumnja se da je uspostavljena krivotvorenom službenom ispravom još u februaru 2012. U toj ispravi stoji da je sjedište apoteke na adresi Doma zdravlja u Bihaću, iako je ugovor o zakupu sačinjen dva mjeseca kasnije, nakon javnog oglasa. Ugovor o zakupu je istekao još 2017, ali je ova apoteka nastavila da radi u sklopu DZ Bihać sve do jula prošle godine.

 

Piše: Zinaida Đelilović/Žurnal

 

Privatna apoteka BPharm Bihać, vlasništvo nekadašnjeg ministra zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona Dženisa Šabulića, duže od pet godina, bez ugovora o zakupu, zauzima prostor u Domu zdravlja Bihać. U julu prošle godine odlukom Općinskog suda u Bihaću privremeno im je zabranjen rad, ali uprkos tome nikada se nisu iselili.

 

U vezi protipravnog korištenja ovih prostorija vodi se istraga u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona protiv Šabulića, ali i bivše direktorice Doma zdravlja Bihać Anele Kasumović Softić.

 

Interes privatne apoteke ispred pacijenata

 

Iz Doma zdravlja Bihać su se, kažu naši sagovornici bliski ovoj zdravstvenoj ustanovi, nekoliko puta obraćali Šabuliću sa zahtjevom da napusti njihove prostorije, ali bezuspješno.

 

Trpe štetu, a trpe i pacijenti.

 

Dom zdravlja Bihać se još od zemljotresa 2021. bori sa manjkom prostora zbog čega se pacijenti liječe u kontejnerima smještenim na parking ispred zgrade.

 

 

Direktor ove zdravstvene ustanove Ademir Jusufagić objašnjava da je zemljotres onesposobio čitav jedan sprat što im je stvorilo manjak prostora, te su zbog toga brojne službe za pacijente premještene u kontejnere.

 

“Nama pod hitno treba prostor. Dom zdravlja ima 257 uposlenika i brine o 41 hiljadu osiguranika, a imamo i 12 područnih ambulanti”, kaže Jusufagić. On tvrdi da bi u prostorije, koje još uvijek zauzima apoteka BPharm, smjestio higijensko-epidemiološku službu ili neku drugu službu koja je trenutno van zgrade.

 

 

Saznajemo da je BPharm u junu 2017. godine istekao ugovor o zakupu. Uprkos tome, apoteka je nastavila sa radom. Iz Doma zdravlja su se obraćali Šabuliću sa zahtjevom za iseljenje, ali je on to, kažu naši sagovornici, ignorisao. Pokušavao je tadašnji menadžment bolnice nagovoriti na zaključenje aneksa ugovora, ali je odbijen.

 

U međuvremenu na čelo Doma zdravlja Bihać dolazi Anela Kasumović Softić. Ona je sa PZU BPharm Bihać u februaru 2018. pokušala zaključiti sudsku nagodbu kojom je bilo određeno da se ugovor o zakupu produži na pet godina, ali su je Općinski i Kantonalni sudovi u Bihaću i Vrhovni sud FBiH odbacili kao nedopuštenu. Ova sudska nagodba je protivna Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Pravilniku o bližim uvjetima i postupku davanja u zakup kapaciteta zdravstvenih ustanova.

 

Kako nam je pojašnjeno, prema ovom Pravilniku prostorije doma zdravlja se prvo utvrđuju kao višak nemedicinskog prostora, a zatim se putem javnog oglasa daju u zakup.

 

 

Upravo je to ono što je izostalo u slučaju BPharm apoteke – pet godina su radili u sklopu Doma zdravlja Bihać, a da prethodno nisu imali ugovor o zakupu, niti su provedene procedure utvrđivanja viška nemedicinskog prostora i javnog oglasa.

 

Interes privatne apoteke je stavljen ispred zdravstvene zaštite pacijenata”, reći će sagovornici Žurnala.

 

Postoji sumnja da je Amela Kasumović Softić ovakvim svojim postupkom prekoračila službena ovlaštenja i drugome pokušala pribaviti korist, dok ju je PZU BPharm Bihać putem svog zakonskog zastupnika podstrekavao na prekoračenje tih službenih ovlaštenja.

 

Saznajemo da su trenutni, ali i bivši uposlenici Doma zdravlja Bihać o svim pritiscima koje su trpili od Šabulića, ali i o tome kako se sve unaprijed pripremalo za BPharm, a na štetu drugih ponuđača već dali iskaze u Tužilaštvu USK.

 

Neistiniti podatak o adresi

 

Naši sagovornici otkrivaju da je sporan i način na koji je ova apoteka uopšte i došla do ovog prostora, a postoji sumnja da je uspostavljena krivotvorenom službenom ispravom. Radi se o tome, tvrde naši izvori bliski bihaćkom zdravstvu, da je u odluci o osnivanju ove apoteke iz februara 2012. unesen neistinit podatak o adresi: kao sjedište apoteke navedena je adresa Doma zdravlja u Bihaću iako je ugovor o zakupu sačinjen dva mjeseca kasnije, nakon javnog oglasa. Ovo je, saznajemo, također obuhvaćeno istragom koja se vodi u Tužilaštvu USK.

 

Iz Doma zdravlja Bihać smatraju da je u ovom slučaju izostala i adekvatna reakcija nadležne inspekcije, ali i Ministarstva zdravstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *