KONKURS KOJI VRIJEĐA ZDRAV RAZUM: Iz Puteva Brčko tražili službenika za javne nabavke, iskustvo i znanje iz ove oblasti nije potrebno

JP „Putevi“ Brčko javnim konkursom tražili službenika za javne nabavke. I pored značaja i kompleksnosti ove pozicije, konkursom se nisu tražili ni radno iskustvo, niti dokazi o poznavanju zakonskih propisa koji regulišu oblast javnih nabavki. Reagovali su iz brčanskog Udruženja „Demos“, napisavši da je riječ o nelogičnostima koje, najblaže rečeno, vrijeđaju zdrav razum.

 

Na zvaničnom Portalu javnih nabavki registrovano je oko 3.000 ugovornih organa. Tu spadaju javne ustanove, preduzeća, institucije… odnosno obveznici primjene Zakona o javnim nabavkama.

 

Sam Zakon o javnim nabavkama jedan je od kompleksnijih zakona u državi. Njegov značaj još je i veći kada se zna da on predstavlja zakonski osnov za trošenje javnog novca. A, podsjetimo, putem sistema javnih nabavki godišnje se troše milijarde maraka novca poreskih obveznika.

 

Naravno, u svakom ugovornom organu postoje osobe koje se bave (i) javnim nabavkama. S obzirom na sve navedeno, može se izvući zaključak da bi se ovim poslom trebale baviti samo one osobe koje su detaljno upoznate sa zakonskom regulativom, te imaju neophodno iskustvo za obavljanje ovog izuzetno odgovornog posla.

 

Da u Bosni i Hercegovini nerijetko to nije slučaj, pokazuje i primjer iz Distrikta Brčko. Naime, JP „Putevi“ Brčko nedavno je raspisalo konkurs za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme, između ostalog, i za poziciju stručnog saradnika za javne nabavke i tehničku dokumentaciju.

 

Među minimalnim uvjetima koje su kandidati morali ispuniti, navodi se kako je dovoljna i srednja stručna sprema, a prihvatljiva je bila i ona tehničkog smjera. Još zanimljivije, radno iskustvo uopšte nije bilo potrebno! Nisu se tražili ni posebni dokazi o poznavanju zakonskih propisa koji reguliraju oblast javnih nabavki. Dovoljno je bilo samo poznavanje rada na računaru.

 

Poređenja radi, konkursi su bili raspisani i za mjesta radnik na kontroli naplate parkinga na terenu, te višeg stručnog saradnika za zaštitu na radu, a za oba radna mjesta tražila se barem jedna godina radnog iskustva.

 

Pod sloganom „NE korupciji u zapošljavanju“ reagovali su iz brčanskog Udruženja građana „Demos“, navodeći da se radi o nelogičnostima koje, najblaže rečeno, vrijeđaju zdrav razum:

 

Da li je normalno da se za „stručnjake“ ne traži propisano zanimanje u skladu s opisom posla i obavezno radno iskustvo, dok je za radnike na naplati parkinga iskustvo obavezno? Dakle, imali bismo stručnog saradnika (od ekonomiste, elektrotehničara, geometra,…, dipl. pravnika, profesora geografije, istorije, fizičkog vaspitanja,…, učitelja, sociologa, filozofa, novinara,…) bez prethodnog radnog iskustva!“

 

Konkurs je bio otvoren do 20. januara, a iz „Puteva“ se još uvijek nisu oglasili.

 

IZVOR: Pratimotendere.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *