Сре. дец 6th, 2023

Bilećki giganti srušeni krađom i kriminalom

Oslonjena na metaloprerađivačku, tekstilnu i prehrambenu industriju, privreda Bileće prije rata bila je generator razvoja, ali i života u ovom dijelu Hercegovine.

 

Džafić je prošle godine obavijestio lokalnu vlast kako ne odustaje od ideje da oživi fabriku, ali da stanje na tržištu trenutno nije povoljno.

 

 

Sličnu sudbinu doživjela je i „Bilećanka“ koja je u najboljim danima zapošljavala čak 2.000 radnika.

 

 

Osnovana 1962. godine, proizvodila je po kvalitetu nadaleko poznate industrijske tepihe i zavjese.

 

 

Nakon rata gomilaju se problemi i dugovi radnicima. Uprava prodaje mašine za tkanje pod staro željezo, a unovčeni su i parking prostor i vozni park. Nikada nije objelodanjeno gdje je novac završio.

 

 

„Bilećanka“ je privatizovana 2005. godine kada je 30 odsto kapitala na berzanskoj aukciji kupila grupa bivših rukovodilaca preduzeća za 80.500 KM.

 

 

Do 2010. godine preduzeće je u potpunosti upropašćeno. Akumulirani gubitak bio je 27,5 miliona KM, a dugovi 8,5 miliona maraka, pa su radnici, kao i u slučaju „Kovnice“, podnijeli zahtjev za stečaj.

 

 

U aprilu 2013. godine dio pogona je kupilo Javno preduzeće „Nikola Tesla“ iz Banjaluke nakon čega je počelo proizvodnju.

 

 

Međutim, direktor Dragan Vučetić, savjetnik Milorada Dodika u koga se vlast Srpske klela, uništio je preduzeće i pobjegao, a građanima Srpske ostavio da vraćaju milionske kredite.

 

 

Danas je slobodan čovjek, a Srpsku zaobilazi u širokom luku, jer se protiv njega vode brojne istrage.

 

 

Objekte „Bilećanke“ kupili su lokalni privrednici koji ih danas koriste za proizvodnju, skladištenje robe, ali i za vjenčanja, jer je u jednom od njih otvoren svadbeni salon.

 

IZVOR: Capital/D.Tovilović

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *