GRADIŠKA: Netransparentno potrošeno skoro 600.000 KM

Tenderi za radove koje provodi Grad Gradiška nerijetko nisu dovoljni da se završe planirani projekti. Stoga su gradonačelnik Zoran Adžić i njegovi saradnici za asfaltiranje puteva, sanaciju klizišta, izgradnju objekata… zaključivali ugovore za nove i dodatne radove. U 2022. godini do sada je zaključeno šest takvih ugovora, vrijednih skoro 600.000 KM bez PDV-a, koristeći pregovarački postupak bez objave obavještenja.

 

 

Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine široko je postavljen i kao takav često se zloupotrebljava ili se pojedine odredbe zakona tumače i provode na, najblaže rečeno, sumnjiv način.

 

 

Između ostalog, tu spada i korištenje netransparentnog, pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, te uvjeta koji se moraju zadovoljiti kako bi javne institucije koristile ovaj postupak.

 

 

Ovaj postupak može se koristiti i u sljedeća dva slučaja:

 

– za dodatne radove koji nisu uključeni u prvobitno zaključeni ugovor, koji su neophodni za izvršenje ili izvođenje opisanih radova, gdje ukupna vrijednost ugovora dodijeljenih za dodatne radove ne može preći 20% od vrijednosti osnovnog ugovora;

 

– za nove radove koji predstavljaju ponavljanje sličnih radova povjerenih dobavljaču kojem je ugovorni organ dodijelio raniji ugovor, uz uvjet da su takvi radovi u skladu s osnovnim projektom za koji je bio dodijeljen osnovni ugovor.

 

 

 

U 2022. godini Grad Gradiška, kojim rukovodi gradonačelnik Zoran Adžić (SNSD), je čak šest puta zaključivao ugovore o dodatnim i novim radovima, koristeći upravo pregovarački postupak bez objave obavještenja.

 

 

 

U dva navrata su čak na isti dan potpisivani ugovori o dodatnim i novim radovima za iste ili slične poslove.

 

 

Posljednji put to je urađeno 12. oktobra. Nakon što je zaključen ugovor vrijedan 145.612,69 KM bez PDV-a za nabavku dodatnih radova na asfaltiranju lokalnih i nekategorisanih puteva na području grada Gradiška, odmah potom je zaključen ugovor za nabavku novih radova na asfaltiranju tih puteva, vrijedan 399.378,93 KM.

 

 

Na ovaj način je firma „HIDRO-KOP“ iz Banje Luke od Grada Gradiška prihodovala ukupno skoro 1,3 miliona maraka, računajući i osnovni ugovor, samo od asfaltiranja puteva.

 

 

Osim što je sumnjivo to što su isti dan zaključeni ugovori o dodatnim i novim radovima, sumnjivi su i iznosi. Naveli smo da se ugovor o dodatnim radovima može zaključiti samo ako vrijednost ne prelazi 20% osnovnog ugovora. U ovom slučaju, vrijednost dodatnih radova je blizu same granice od 20% vrijednosti osnovnog ugovora.

 

 

Dalje, vrijednost ugovora za nove radove je blizu 400.000 KM, odnosno blizu maksimalnog iznosa kojeg su iz Grada Gradiška predvidjeli tenderskom dokumentacijom. Dakle, u oba slučaja riječ je o ugovorima čija je vrijednost blizu maksimalnih.

 

 

Slična stvar desila se i u septembru. Poslije zaključenog osnovnog ugovora za nabavku radova na sanaciji klizišta s firmom „Ciklon duo“, vrijednog 102.101,68 KM, 27. septembra parafirana su još dva ugovora – za dodatne i nove radove. Njihova vrijednost bila je 5.208,12 KM i 10.000 KM.

 

Pored navedena četiri, Adžić i saradnici su u 2022. godini zaključili još dva ugovora za nove i dodatne radove.

 

 

Jedanaestog dana augusta s prijedorskom firmom „Niskogradnja Marjanović“ potpisan je ugovor vrijedan 3.322,26 KM za nabavku novih radova na izgradnji Jerusalemske ulice, a nedugo zatim zaključen je i ugovor za nabavku dodatnih radova na izgradnji administrativnog objekta „Hidro-put“ s pratećom infrastrukturom, vrijedan 20.460 KM, s firmom „Beton“.

 

 

Ukupno je Grad Gradiška, koristeći pregovarački postupak bez objave obavještenja, na dodatne i nove radove u 2022. godini potrošio blizu 600.000 KM bez PDV-a!

 

IZVOR: pratimotendere.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *