Bolnica Gradiška bez saglasnosti Vlade zaposlila 27 radnika

Revizori Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske imali su pune ruke posla tokom revizije finansijskih izvještaja Bolnice Gradiška kojoj su dali negativno mišljenje.

 

Zapošljavanje bez saglasnosti Vlade RS, nezakonit obračun minulog rada i naknada za prekovremeni rad, kršenje Zakona o javnim nabavkama, samo su neke od zamjerki koje su revizori imali na njihov rad.

„Bolnica Gradiška je sa 27 izvršilaca zasnovala radni odnos na neodređeno vrijeme, bez saglasnosti Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, što nije skladu sa Zaključkom Vlade RS od 28. januara 2015. godine“, navodi se u izvještaju.

Takođe, Bolnica Gradiška je zaključila i ugovore o djelu sa 20 izvršilaca za poslove dežurnog ljekara koji predstavljaju redovnu djelatnost ove zdravstvene ustanove, što nije u skladu sa Zakonom o radu.

„Rukovodiocima osnovnih i unutrašnjih organizacionih jedinica obračunato je uvećanje plata na njihovu osnovnu platu (do 20 odsto za rukovodioce osnovnih jedinica i  pet odsto za rukovodioce unutrašnjih jedinica), a ne na prosjek njihovih organizacionih jedinica, što nije u skladu sa Zakonom o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS“, još jedna je od zamjerki revizora.

U izvještaju je navedeno i da su akontacije za službeni put u inostranstvo isplaćivane na osnovu naloga, bez rješenja o odobravanju službenog puta, da su nalozi za službeni put neadekvatno popunjavani, te da priznavanje troškova upotrebe privatnog vozila u službene svrhe nije dokumentovano.

Nepravilnosti su utvrđene i kod sprovođenja javnih nabavki.

„Nabavka kiseonika u vrijednosti od 213.627 КM izvršena je bez  sprovođenja postupka javne nabavke i zaključenog ugovora o javnoj nabavci“, piše u izvještaju.

 

CAPITAL: M. Č. Lj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *