22/02/2024

Da li se vlast u Istočnom Novom Sarajevu ruga sugrađanima?

Nakon što su poskupjele cijene ostalih komunalnih usluga u Istočnom Novom Sarajevu na red je došla i voda. Domaćinstva će od sljedećeg mjeseca plaćati za oko 4 KM više račune. Iako su još 2011. godine znali da je ovakav sistem vodosnabdijevanja, najviše zbog ubrzane urbanizacije, neizdrživ i da će doći do nestašice vode, ugroženosti distributivne mreže i slično, direktori ovog javnog preduzeća nisu ništa preduzeli. Tačnije, jesu, obezbijedili su glasove vladajućoj partiji prekomjernim zapošljavanjima u ovom javnom preduzeću, a sebi pozicije rukovodilaca, kao što je slučaj sa sadašnjim načelnikom opštine Jovanom Katićem koji je u dva mandata obavljao dužnost direktora KP “Vodovod i kanalizacija” koje trenutno broji 110 radnika.

 

Piše: Sanja VASKOVIĆ

 

Sadašnji direktor KP “Vodovod i kanalizacija” Ljubiša Lalović tvrdi da je povećanje cijena vode neophodno s obzirom na poskupljenja u svim oblastima, i da je to jedini način da preduzeće ne posluje s gubitkom. 

 

A ostala javna preduzeća u ovoj opštini posluju s gubitkom, iako su se nadležni svojevremeno hvalili prošlogodišnjim”istorijskim” budžetom opštine od oko 21 milion. U minisu je KP “Rad”, Gradsko groblje, SRC “Slavija”, dok Toplane dižu kredit za rekonstrukciju 45 godina stare kotlovnice. Do tada, skupštinska većina ne preuzima odgovornost za donesene odluke, za loš rad rukovodstva preduzeća od kojih pojedina, kao što je slučaj sa direktorom SRC “Slavija” nerad prikrivaju tužbama za klevetu, jer ukoliko narod ne zna, nije se ni desilo.

 

Odbornici koji u skupštinskim klupama samo dižu ruke za sve što predloži načelnik, za suštinsko poboljšanje život građana u Istočnom Sarajevu, koji su kao i u ostalim dijelovima BiH opterećeni korupcijom, stranačkim zapošljavanjem, ugovorenim poslovima i slično, kao da ne mare. Na aktuelnom času u fokusu su pitanja o postavljanju ležećih policajaca i (ne)bacanju kamenja u jezero.

 

Pa tako neki od njih, iako su ujedno odbornici i direktori javnih preduzeća i ustanova o poslovanju istih ne znaju ništa. Direktorka Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo nije nam znala odgovoriti kada će ova ustanova,  koja se gradi preko 20 godina biti završena. Direktora Studentskog centra licitira netačnim rokovima za završetak radova na izgradnji studentskog doma u Lukavici. Iako je našem novinaru izjavila da bi dom mogao biti gotov u avgustu ove godine, jasno je da radovi nisu ni blizu završetka, štaviše, izvlači se dodatni novac za nepredviđene radove. Dalje, u roku od tri mjeseca jedna od najvažnijih ustanova Dom zdravlja promijenila je čak tri direktora, i to sve na osnovu političkih nesuglasica o čemu su svjedočili i sami akteri ovih skupštinkih prepucavanja koja bi mogla rezultirati izgubljenom presudom, jer je bivši direktor tužio zbog nezakonite smjene. Teret loših odluka opet bi pao na pleća građana ove opštine, dok odgovornost za preuzete obaveze i funkcije koje obavljaju nadleži očigledno ne preuzimaju. Niko nije dao ostavku zbog loših rezultata.

 

Opozicija, opterećena problemima u vrhu sopstvene stranke, uz sav trud nemoćna je učiniti mnogo toga bez podrške kritične mase koje u ovoj opštini nema. Dok, s druge strane, u susjednoj opštini gdje su vlast skoro pa isto rade.  (Ne)zavisni odbornici još uvijek politički lutaju, a njihov (ne)rad u ovom najvišem zakonodavnom tijelu svodi se na puko prisustvo skupštini o čemu svjedoče neučestvovanja u skupštinskim raspravama.

 

Šarenilo zgrada, fontane i jezero uspješno kamufliraju to da neki od naših sugrađana neće moći iznijeti teret ovih poskupljenja.

 

Šta za to vrijeme radi načelnik. Smije se, u lice, novinarima koji se usude pričati o projektima od kojih je većina koštala više od planiranih sredstava i koji su probili rokove izgradnje. Krše i zakon, ignorišu preporuke ombudsmena, gube presude za klevetu, ali nikome ne podnose račune. Ne moraju, raspoređuju novac svih građana baš kao da je njihov, jer sankcije neće doći, i skoro niko nikada nije odgovarao za malverzacije u ovoj državi.

 

Korupcija je stil života, sve što odudara od toga je društvena anomalija koja ne odgovara dobro uigranom sistemu odgovornosti, najbaže rečeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *