Bolnica “Srbija”- Zajedničkim aktivnostima raditi na smanjenju stepena korupcije u zdravstvenom sistemu

Korupcija u zdravstvenom sistemu jedan je od gorućih problema u Bosni i Hercegovini. Zbog fragmentiranosti, teško je uspostaviti odgovarajuće mehanizme, saradnju, planiranje i praćenje zdravstvenih sistema na svim nivoima vlasti. Teško je dobiti uvid u transparentnost rada ministarstva i institucija, te uvesti djelotvorene mehanizme za sprečavanje, nadzor i kontrolu korupcije.

U JZU Bolnica „Srbija“ Istočno Sarajevo danas su se  okupili ključni akteri koji mogu dati doprinos u jačanju sistema prevencije i borbe protiv korupcije u sektoru zdravstva. O ovoj temi razgovarali su predstavnici domova zdravlja iz sarajevsko-romanijske regije, rukovodstvo i zaposleni JZU Bolnica “Srbija”, predstavnici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kao i Agencije za prevenciju, korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, u okviru projekta  „Stop korupciji u zdravstvu“ koji imlementira „Ženski interaktivni ruralni centar“ Istočno Sarajevo.

Učesnici su izrazili spremnost i opredjeljenost da učestvuju u zajedničkim aktivnostima i prijedlozima na smanjenju stepena korupcije u zdravstvenom sistemu, s tim što konkretne mjere na koji način riješiti duboko ukorjenjenu korupciju u zdravstvenom sistemu, još uvijek nema.

„Udruženje građana „Ženski interaktivni ruralni centar” planira saradnju sa 15 zdravstvenih ustanova sarajevsko-romanijske regije u vezi sa poboljšanjem pravnih mjera i regulativa u zdravstvenom sektoru.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *