BOLNICA TREBINJE: Duplo premašen iznos iz plana nabavki za kancelarijski materijal

ZU Bolnica Trebinje provodi konkurentski postupak za nabavku kancelarijskog materijala vrijedan 40 hiljada KM.

 

Piše: Branka Mrkić/Pratimo tendere

 

U planu javnih nabavki precizirano je da se nabavljaju papirni ili kartonski registratori, knjigovodstvene knjige, fascikle, obrasci i drugi  štampani kancelarijski materijal. Ali u planu javnih nabavki za ovu godinu planirano je izdvajanje 20 hiljada KM za ovu nabavku u trajanju od godinu dana. Tenderskom dokumentacijom predviđena je nabavka vrijedna duplo više, 40 hiljada KM, i rok od dvije godine. Zbog ovoga je portal Pratimo tendere nabavci JZU Bolnica Trebinje dodijelio crvenu zastavicu.

 

 

 

Osim toga, nakon žalbe mijenjana je i tenderska dokumentacija jer je u prvoj varijanti jasno navedeno koje olovke ugovorni organ želi. Nakon izmjena na nekoliko mjesta umjesto toga navedena je i opcija da se može ponuditi i ekvivalent ovoj robi.

 

Nedavno je Ured za razmatranje žalbi usvojio žalbu koju je uložila kompanija Pro-Ten Medical iz Gračanice na izbor najpovoljnijeg ponuđača hirurških rukavica za JZU Trebinje.

 

Bolnica je ovaj posao dodijelila kompaniji Mipex iz Laktaša vrijedan skoro 40 hiljada KM bez PDV-a. Pro-Ten se žalio zbog toga što je Komisija bolnice subjektivno izvršila testiranje njihovih uzoraka, što su smatrali nezakonitim i protivnim odredbama tenderske dokumentacije. Rukavice su, po ocjeni ljekara, popucale, a kroz dva para su se osjetili strujni udari, ali u žalbi Pro-Ten Medicala navodi se da ugovorni organ nije jasno propisao precizan način provjere uzoraka i nije unaprijed transparentno definisao način testiranja. Postavili su pitanje da li je neko namjerno navlačio rukavice dok nisu popucale. Ured je nakon žalbe utvrdio bitne propuste od strane JZU Bolnica Trebinje i nabavka je poništena:

 

– Prilikom pripreme ponude i poduzimanja radnji i postupka ne smije biti nedorečenosti ili nejasnoća koju radnju će ugovomi organ poduzeti post festum i na koji način, već takva informacija kao i cjelokupan sadržaj tenderske dokumentacije mora biti određen, potpun i jasan da bi se nesmetano utvdilo pravo stanje stvari.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *