Пет. дец 1st, 2023

“ZALUTALA” KOVERTA SA NOVCEM KOMISIJI- greška ili neznanje ponuđača zakupa poslovnog prostora?

“Slučaj koverta” u kojem se u jednoj od četiri pristigle ponude za zakup poslovnog prostora u vlasništvu opštine Drvar našla i dodatna koverta sa novcem, izazvala je dosta bure u ovoj lokalnoj zajednici na sjeverozapadnom dijelu Kantona 10 i različite komentare o njegovoj pozadini. Uključujući i sumnje u korupciju i pokušaj podmićivanja nekoga u opštinskoj vlasti ili članova komsije. Zbog toga su iz Kabineta načelnika opštine  reagovali i portalu Antikorupcija.info, koji je otkrio ovaj slučaj široj javnosti, i dostavili obimnu dokumentaciju, kojom su nastojali pojasniti cijeli slučaj.

IZVOR: Antikorupcija/Lj.Đ.

Odgovarajući na traženje našeg portala da pojasne sve detalje konkursne procedure i odabira ponuđača, iz Kabineta načelnika opštine su potvrdili da je uz jednu od četiri ponude dostavljena i koverta sa novcem. U odgovoru se navodi i da je Komisija za provođenje Konkursa za stavljanje u promet poslovnog prostora formirana od strane opštinskog načelnika, a na osnovu Odluke o utvrđivanju uslova za davanje u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora iz 2006. godine. Svoje ponude dostavili su SZR Pekara “Andrej” Vl. Nade Tomazović, STR “Pećanac prom” Vl. Mladen Pećanac, Kompanija “Oaza” d.o.o. Vl. Pero Rodić i “Šobić-komerc” d.o.o. vl. Goran Šobić, čija je ponuda kao najpovoljniju Komisija i prihvatila.

Prema Zapisniku Komisije, prilikom otvaranja ponuda ponuđač SZR Pekara “Andrej” je diskvalifikovan zbog toga što je uz ponuđenu cijene u njegovoj koverti bila upakovana i posebna manja koverta sa 560 KM, koliko je i iznosila ponuđena cijene mjesečnog zakupa za ukupno 160 kvadratnih metara poslovnog prostora. O tome je obaviještena Policijska uprava Drvar, čiji službenici su sačinili zapisnik, koji je takođe u posjedu našeg portala. Pronađeni novac u koverti ponuđača je oduzet od strane policije, što je takođe zapisnički konstatovano.

“Cijeli postupak nije provođen prema važećem Zakonu o javnim nabavkama i nije ga provela Komsija za javne nabavke, već opštinska Komisija formirana od strane načelnika opštine i prema Odluci iz 2006. godine, na način predviđen za raspolaganje imovinom u vlasništvu opštine. Cijeli postupak proveden je u skladu sa zakonskim propisima i transparentno, počevši od objavljavanja konkursa na oglasnoj tabli opštine Drvar i lokalnoj radio stanici Drvar” – izjavila je portalu Antikorupcija.info predsjednica Komisije Andreja Bosnić.

Ona kaže da se zbog potpunog nerazumjevanja slučaja stvorila nepotrebna polemika u javnosti i sumnje, koje po njoj ne stoje i tvrdi da je Komisija svoj posao odradila pošteno, transparentno i profesionalno.

Prema komentarima ovog “incidenta” u opštini Drvar, na društvenim mrežama, sumnje građana, posebno onih koji nisu naklonjeni lokalnoj vlasti i načelnici Dušici Runić, su da učesnik u licitaciji koji je uz ponudu ubacio i dodatnu kovertu sa novcem nije bio dobro instruisan od nekoga u opštinskoj vlasti Drvara ko je imao nečasne namjere i da je vjerovatno tražio da uz dogovorenu cijenu zakupa prostora dostavi kao nagradu novac u visini jednomjesečnog zakupa. Ipak, najspornije je, izgleda, što Konkurs o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu Opštine nije objavljen na zvaničnoj internet stranici Opštine, kao ni izvještaj Komisije, kako bi građani imali uvid ko su bili učesnici licitacije, ko je ponudio najveću cijenu, te da li je novac vraćen ponuđaču koji ga je spakovao u kovertu sa dokumentacijom.

“Mislim da smo dostavom svih dokumenata pojasnili cijelu stvar i da nema više mjesta spekulacijama i sumnjama u bilo što i, što je za nas vrlo bitno, nije povrijeđen Zakon o javnim nabavkama, jer je komisija formirana na osnovu akata koji regulišu tu oblast na drugi način, odnosno podvlačimo da se ne radi o Komisiji za javne nabavke” – navodi Bosnić u izjavi Portalu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *