Пет. сеп 22nd, 2023

Borjana u birački odbor u Livnu ugurala brata, a podrška tetki biće i njegove dvije kćeri

U rodnom mjestu Borjane Krišto HDZ-ove kandidatkinje za Predsjedništvo BiH upreglo se na sve strane kako bi se u Livnu osigurao što bolji izborni rezultat te stranke pa će tako u biračkim odborima sjediti njezin brat i bratične, direktor Elektroprivrede itd. Gradska izborna komisija (GIK) je ovim i drugim sličnim imenovanjima prekršila pravilnik.

 

Ljupko Krželj, brat Borjane Krišto određen je kao zamjenik predsjednika biračkog odbora stranačkom kolegi Luki Juriču u Osnovnoj školi Bila. Osim Krželja, na listi se nalazi još članova HDZ-a BiH pod drugim strankama ili GIP-om. Stipe Periša i Petar Bikić su također članovi HDZ-a, na službenom dopisu bit će ispred GIK-a, odnosno Dodikovog SNSD-a. Ovaj manevar političke trgovine biračkim odborima zaobilazi Pravilnik koji nalaže da u istom biračkom odboru ne mogu sjediti tri člana jedne stranke, no starim i već dobro provjerenim nemoralnim radnjama ovi Livnjaci su se snašli te će Vrhovna stranka u ovom biračkom odboru imati većinu svojih članova.

 

 

Uz oca Ljupka, “logistička” podrška tetki Borjani će biti Ivana i Ana Krželj. Obje sestre je imenovala Gradska izborna komisija. Ivana je član biračkog odbora u Osnovnoj školi Čuklić, a Ana je zamjena.

 

 

Osim uže porodice i rodbine, na biračkom odboru dnevnicu će zaraditi i direktor livanjske Elektroprivrede. Josipa Čelara je ‘nezavisna’ Gradska izborna komisija imenovala da pravednost izbora nadgleda u Srednjoj strukovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Novom naselju. Društvo će mu praviti i HDZ-ova Andrea Vukadin iako se nalazi ispred stranke HSP BiH.

 

 

Brat i bratične Borjane Krišto nisu najpoznatija imena iz te kuće, nevjesta Tihana Krželj ipak je glavna zvijezda kao predsjednica notornog udruženja ‘Hrvatska žena’ iz Livna.

 

Navedeno udruženje je samo 2016. godine inkasiralo 100 hiljada maraka od Savjeta ministara, a udruženje je sredstva dobivalo i od drugih nivoa vlasti. Tihana Krželj bila je HDZ-ova zastupnica u Skupštini Hercegbosanske županije u dva navrata, ali i aktivna članica žena HDZ BiH. Još ranije dok je bila predsjednica Federacije BiH, Borjana Krišto je svojoj nevjesti donirala 10 hiljada maraka.

Cijeli slučaj u žižu javnosti dospio je kad je Livno pogađalo jedno od najvećih iseljavanja mladih i cjelokupnih porodica, a anonimno livanjsko udruženje dobila ogroman novac koji se enormno razlikovao od ostalih neprofitnih udruženja ili organizacija, pa je tako samostan u Kraljevoj Sutjesci dobio sramotnih 1000 maraka što je gvardijan samostana na koncu i odbio. Projekt na temelju kojeg je ‘Hrvatska žena’ dobila 100 hiljada maraka zove se „Sanacija i rekonstrukcija radi očuvanja kulturno-povijesne baštine“, a decidno se ne navodi čega sanacija i čega rekonstrukcija.

 

Livno stalno pod lupom neregularnosti.

 

Za protekle izbore 2018. godine ovo središte Hercegbosanske županije tresla je afera Marka Zagorca – osobe koja se kao nezavisni kandidat prijavila za Skupštinu. Prema pisanju Žurnala, to na prvi pogled ne izgleda ništa čudno, no ispostavilo se da je Zagorac dvije godine prije toga tražio novac od Ministarstva za obnovu kuće jer nije imao nikakvih primanja da bi se prijavio za izbore te skupio 500 potpisa i uplatio potrebnih 5000 maraka.

 

Opozicioni političari poput Perkovića i Sučića tvrdili su da je sve izrežirano od strane HDZ-a i SDA kako bi se domogli što većeg broja biračkih odbora koji su, izgleda, presudni za izborni uspjeh.

 

Svaku sumnju na Zagorca baca i činjenica da je 2012. godine za Opštinsko vijeće kao nezavisni kandidat skupio 17 glasova, a za Opšte izbore 2018. godine skupio je 500 potpisa.

Gradska izborna komisija je prema članu 11 prekršilA Pravilnik koji se odnosi na zamjenske članove biračkih odbora koji jasno kaže da bi kao zamjenske članove trebalo imenovati studente, maturante, nezaposlene i sl. GIk je imenovao čak 240 zamjenskih članova, a u dobrom broju se radi o stranačkim kadrovima, djelatnicima javnih poduzeća ili javnih institucija.

Tako člaN 11 nalaže da “ukoliko se na objavljeni javni oglas iz ovog člana ne prijavi dovoljan broj kvalificiranih kandidata propisan u stavu (3) ovog člana izborno povjerenstvo će se obratiti organima vlasti na svim razinama kako bi se osigurala popuna rezervne liste. Rezervnu listu u prvom redu će činiti učenici završnih razreda srednjih škola, studenti visokoškolskih ustanova, nezaposlene osobe koje se vode na evidenciji zavoda za zapošljavanje, zaposleni u gradskoj/općinskoj javnoj administraciji.

 

 

Gradska izborna komisija odlučuje ko će biti njihov predstavnik u biračkim odborima. Livanjski GIK čine predsjednik Josip Vidović, te članovi Ilija Pravdić, Tihomir Šukan, Fikret Sitnić te Nikolina Perica. Sitnić je SDA kadar, dok su svi ostali bliski HDZ-u ili HDZ 1990 (Šukan). Predsjednika Vidovića i Pravdića su na sjednici gradskog vijeća zajednički izglasali vijećnici oba HDZ-a.

Građani se s razlogom čude izbornim kampanja kod nas koje su monolitne bez ikakvih debata i sučeljavanja, dok se sve većinom svede na dosadne govorancije, ugroze, biskupijade i svećenijade, paljenje svijeća. Livno je samo jedan od pokazatelja da se najveće kampanje vode u pozadini duboke države gdje se po tko zna koji put pokazuje da je bitnije ko i gdje sjedi u biračkim odborima od stranačkog programa kojeg se, ruku na srce, rijetko ko dotiče.

 

IZVOR: Hercegovina Info/Zoran Kolobara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *