Пет. дец 8th, 2023

OC JAHORINA: Studija opravdanosti skijališta na Manjači za 15 dana

Olimpijski centar Jahorina, nakon negodovanja i osporavanja od strane jednog dijela javnosti, naručio je studiju opravdanosti za potrebe izgradnje ski centra Manjača, projekta vrijednog 53 miliona maraka.

 

OC Jahorina traži firmu koja će za samo 15 dana od potpisivanja ugovora napraviti kompletnu studiju.

 

Studija opravdanosti treba da obuhvati infrastrukturu u ski centru poput gondole, žičare, ski liftova, pokretne trake, sistema vještačkog osnježavanja, izgradnje ski staza i dopunskih sadržaja”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

 

Predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljko Elek potvrdio je za CAPITAL kako je u planu da se do kraja godine okončaju sve procedure, a da je jedna od njih i ova.

 

Želimo da imamo studiju izvodljivosti u slučaju da banka koja bude finansirala projekat to zatraži”, kaže on.

 

Elek poručuje kako Vlada i OC Jahorina definitivno idu u ovaj projekat.

 

Vlada treba da izda garanciju i krećemo u raspisivanje tendera kako za finansijera tako i za izvođača radova. U idealnim okolnostima do kraja godine bi trebali da imamo potpisane ugovore i sa bankama i sa izvođačima radova”, zaključio je on.

 

Podsjećamo, najviši zvaničnici Srpske prije mjesec dana su objelodanili javnosti kako planiraju graditi ovaj ski centar kojim će upravljati Olimpijski centar Jahorina.

 

Opozicija ali i dio stručne javnosti je ovaj projekat ocijenio kao neodrživ, podsjećajući vlast da je jedan takav sličan obećala i nikad nije završila, a to je turistički kompleks “Klekovača”.

 

Takođe pojedine studije ukazuju na to kako skijališta na nadmorskoj visini na kojoj je Manjača nisu isplativa. Naime brojna skijališta u Evropi ispod hiljadu metara nadmorske visine muku muče zadnjih nekoliko godina sa snijegom i ne mogu da ga zadrže ni uz pomoć savremene tehnologije.

 

IZVOR: Capital/D.Tovilović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *