Нед. дец 3rd, 2023

“Čiča Gliša” hoće da u Bileći gradi elektrane vrijedne četvrt milijarde KM

Firma “B&B sunce i vjetar” iz Bileće, osnovana prije manje od godinu dana u Bileći traži od resornog ministarstva koncesiju kako bi u ovoj lokalnoj zajednici gradila solarnu elektranu i vjetropark, ukupne vrijednosti blizu 240 miliona maraka.

 

Prema saznajima CAPITAL-a iza ovog preduzeća stoji vlasnik fabrike kafe i konditorskih proizvoda “Crnagoracoop” iz Danilovgrada u Crnoj Gori Nedeljko Babić. Fabrika je poznata i po brendu “Čiča Gliša”.

 

Sa njim u biznisu je i direktor i osnivač kompanije “Sistem – MNE”, Ljubiša Bošković, a koja se bavi projektima iz obnovljivih izvora energije.

 

Na njihovu inicijativu Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske je raspisalo dva javna poziva za dodjelu koncesije, gdje im po zakonu kao podnosiocu pripada dodatnih deset odsto bodova prilikom vrednovanja ponuda.

 

Pozivom je određeno da solarna elektrana “Planik” ima instalisanu snagu od 80 megavata i procijenjenu godišnju proizvodnju od 106 gigavat časova struje.

 

Vrijednost ove investicije je 136.908.100 KM, gdje bi jednokratna koncesiona naknada bila 684.500 KM, dok će koncesionar plaćati i 0,0055 za svaki proizvedeni kilovat električne energije.

 

Kada je riječ o vjetroparku, on će se prostirati na oko 6.000 kvadrata, imaće instalisanu snagu od 39,6 megavata i godišnju proizvodnju od 93,2 gigavat časa.

 

Procijenjena vrijednost ovog elektro energetskog postrojenja je 101,5 miliona maraka.

 

Koncesionar kome bude povjeren ovaj projekat biće dužan da plati 507.635 maraka jednokratne naknade, te, kao i u slučaju solarnog parka, 0,0055 KM po kilovatu struje.

 

Pomoćnik ministra za energetiku Milan Baštinac, kaže za CAPITAL kako će poziv biti otvoren 60 dana te da očekuje da se i drugi potencijalni investitori prijave i nadmeću.

 

“Prednost od 10 odsto prilikom bodovanja koju dobija preduzeće koje je podnijelo inicijativu na samom kraju ne mora ništa da znači, jer se boduje po više kriterijuma i ta prednost se može brzo istopiti. Nama je bitno da se investori jave i nadmeću, te da dobijemo koncesionara koji će moći da iznese ovaj projekat”, kazao je Baštinac.

 

Inače, predstavnici firme “B&B sunce i vjetar” su u oktobru prošle godine bili u posjeti opštini Bileća gdje ih je primio načelnik Veso Vujović.

 

Iako je riječ o projektu potencijalno vrijednom četvrt milijarde maraka, on kaže kako ne zna previše o njegovim vlasnicima.

 

“Mi im u svakom slučaju stojimo na raspolaganju”, poručio je kratko on.

 

IZVOR: CAPITAL/ D. Tovilović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *