Ćurić: Ne može načelnik odjeljenja imati manju platu od vatrogasca

Funkcija gradonačelnika će se poštovati i gradonačelnik ima pravo da mijenja sistematizaciju i raspoređuje radnike kako bi bolje funkcionisao grad, naveo je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, odgovarajući na odbornička pitanja u vezi sa dešavanjima u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici u ovom gradu.

 

Ćurić je danas naveo da načelnici i gradonačelnici ostalih lokalnih zajednica, ne precizirajući kojih, nisu zadovoljni tim povećanjem plata vatrogascima, te da je njihov stav, koji i on dijeli, da je neophodno izmijeniti ugovor po kome su vatrogasci smješteni u četvrtu platnu grupu.

 

Prije tri mjeseca su moje kolege preko saveza opština i gradova tražili da se izmijeni taj ugovor koji je definisao da se vatrogasci stave u četvrtu platnu grupu samo zato što pripadaju toj kategoriji. Da objasnim taj dio – radnik vatrogasne jedinice može da bude neko sa tri razreda srednje škole i to je u redu, ali u ovom slučaju načelnik jedne opštine je rekao da ne može da dozvoli i neće potpisati da njegov načelnik odjeljenja ima 1.400 maraka sa visokom ili višom stručnom spremom i odgovornostima koje ima, a da vatrogasac ima 1.500 maraka. U tom slučaju da se sve to ispoštuje tako bi bilo. Takvog sam stava i ja sve dok imamo dobrovoljna vatrogasna društva i ekologiju i bezbijednost, koji rade u određenim trenucima i teže poslove za 650 ili 700 maraka, ja tražim razumijevanje i pokušavamo naći rješenje da se i njima to poveća i da to prati budžet Grada Trebinja”, naveo je gradonačelnik Ćurić.

 

Na pitanje odbornika PDP-a zbog čega je vatrogasac Miodrag Ćaćić premješten na drugo radno mjesto sa manjom platom, te da li je to mobong, gradonačelnik nije dao konkretan odgovor, već je podsjetio da on ima pravo da mijenja pravilnik o sistematizaciji i raspoređuje radnike na druga radna mjesta.

 

“Isto tako neko ko radi pod tim uslovima i neko ko se prebaci na to radno mjesto podcjenjuje to radno mjesto i kaze 500 maraka mi je manja plata. Zašto onda hoćete više, a ne shvatate ljude koji za 500 maraka rade iste ili prljavije poslove”, naveo je gradonačelnik.

 

On je vatrogasce optužio i da su u alkoholisanom stanju jedno veče zvali komandira Zdravka Kašikovića, koji je o svemu, kako tvrdi gradonačelnik, obavijestio policiju.

 

Zamislite nakon sastanka da neko uzme službeno vatrogasno vozilo i udalji se privatno dva sata i ne javi se ni komandiru ni nikom. Je li smatrate da za takvu osobu ne treba provoditi neku proceduru da se poštuje ono nešto što se zove hijerarhija? Ti isti ljudi onda izlaze u medije i govore kako nema vozača, kako je Teritorijalna vatrogasna jedinica ugrožena…”, zaključio je Ćurić.

 

Najavio je da će TVJ u Trebinju uskoro dobiti opremu u vrijednosti od 400.000 evra.

 

IZVOR: Direkt/Nikolija Bjelica Škrivan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *