Ugostiteljski servis Vlade RS ponovo šminka Jahorinu: „Dinecou“ očekivano 3,2 miliona KM

Za hotelsku opremu i ostale nobles potrepštine zadužen je trebinjski „Dineco“, u vlasništvu Duška Pantovića, izuzetno bliskog vrhu SNSD-a. Udobnost Vladine elite građani će platiti 2.734.670 KM (3.199.564 KM sa uračunatim PDV-om).

 

Ugostiteljski servis Vlade Republike Srpske ne luta mnogo u potrazi za firmama koje bi tenderski pošteno uradile posao ili isporučile robu po pristojnoj cijeni, postoje one dežurne. Za hotelsku opremu i ostale nobles potrepštine zadužen je trebinjski „Dineco“, u vlasništvu Duška Pantovića, izuzetno bliskog vrhu SNSD-a. Udobnost Vladine elite građani će platiti 2.734.670 KM (3.199.564 KM sa uračunatim PDV-om).

 

Ugostiteljski servis strpljivo je čekao do 19. novembra, a onda objavio odluku od dodjeli ugovora. Saznali smo da u Bosni i Hrcegovini ne postoji nijedna druga firma koja bi mogla da ponudi opremu za hotele. Samo, i po navici, „Dineco“.

 

Ova firma jedina je pripremila ponudu, koja je, naravno, bila i prihvatljiva.

 

Još 20. septembra portal Žurnal je skrenuo pažnju na novo tendersko rasipanje, ne bi li Jahorina u dogledno vrijeme i konačno postala, na primjer, Kitzbühel.

 

Planina koje se razvija kao mondensko skijalište za prebogatu elitu ponovo će progutati 3,2 miliona KM javnog novca, jer Ugostiteljski servis Vlade RS toliko planira potrošiti na opremu za hotele. U pademijskoj godini 2020. za iste namjene samo u ‘Rajskoj dolini’ potrošeno je 2.611.908 KM“, stajalo je u objavi.

 

IZMJENE GODIŠNJEG PLANA JAVNIH NABAVKI

 

Plan trošenja iz budžeta promijenjen je 25. avgusta, a direktor servisa Zoran Čavić za doba novogodišnjeg kićenja dodao je samo dvije, i to milionske stavke. Osim što nabavlja hotelsku opremu, planira da rekonstruiše i sanira „Hangar“ po sistemu „ključ u ruke“ – i to je još 1.499.940 KM sa uračunatim PDV-om.

 

 

Opremu koja će zadovoljiti standarde samozvane elite „Dineco“ bi morao da isporuči najkasnije 45 dana od dana potpisivanja ugovora. Takođe, za nju mora da garantuje najmanje dvije godine, do narednog (milionskog) tendera.

 

Svakako, na tender i nisu mogli „sitni“ proizvođači, samo „Dineco“, jer je imao „uspješnu realizaciju najmanje tri slična ugovora za period ne duži od tri godine, čija pojedinačna vrijednost nije manja od 400.000 KM bez PDV-a (468.000 sa PDV-om).

 

Osim tog uslova (nikada nećemo saznati da li zaista) ponudio je i:

 

– mašinu za rezanje pod pritiskom sa mikronskom preciznošću, opremljen inteligentnim stezaljkama za kontrolu rezanja,

 

– mašinu za kantovanje sa predfrezerom od dijamantskih pločica, nanošenje ljepila automatski pomoću tehnologije mlaznica, sa jedinicom za poliranje ivica, sa horizontalnim senzorima za otlanjanje viška materijala,

 

– CNC mašinu sa mogućnošću bušenja, glodanja , kompletnog formatiranja radnog predmeta.

 

Takođe, Ugostiteljski servis zahtijevao je da izabrana „Dineco“ firma ima na raspolaganju najmanje 45 zaposlenih i to: jednog diplomiranog inžinjera arhitekture sa najmanje pet godina radnog iskustva u struci, najmanje tri tehničara koji rade pripremu u proizvodnji sa najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti proizvodnje namještaja, najmanje 30 radnika koji rade u proizvodnji sa najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti proizvodnje namještaja…

 

Prepoznao se, dakako, „Dineco“, jer su mu znak za nove milione bile tačno određene zavjese, lampe, draperije, sefovi, ogledala, ormari, jastučići, kafe stolići, slike…

 

 

KORONA NE NAPADA NOBLES

 

Na tenderu od prije dvije godine, pisao je Žurnal, ponude su morale da budu dostavljene najkasnije do 25. maja, u vrijeme kada su građani stavljeni pod ključ vrha vlasti, koja je represijom odlučila da se bori protiv virusa.

 

Hotelska oprema za „Rajsku dolinu“ procijenjena je na 2.611.908 KM. Riječ je o zdanju u vlasništvu Vlade RS, u centru skijališta, koje je postalo ozbiljna peračnica novca. Hotel, svečano su rekli u Vladi, raspolaže sa 220 ležaja, a tu su i sala za sastanke, teretana, diskoteta, TV sala i sportski teren.

 

„Slobodnoj Evropi“ početkom ove godine izvršna vlast je potvrdila da su u njenom vlasništvu dvije vile i nekoliko hotela.

 

„Prethodnih godina u ove objekte uloženi su milioni eura. Najviše se ulagalo u objekte na planini Jahorini, nedaleko od Sarajeva. Renovirani hotel ‘Rajska dolina’ otvoren je u novembru 2020. godine, a sve je koštalo više od pet miliona eura“, rekao je premijer RS Radovan Višković, a prenijela SE.

 

Vila Jahorina sanirana je 2018. za više od milion maraka, dok je prošle godine raspisan tender da se dom Partizan adaptira i rekonstruiše kao hotel. Vrijednost ove javne nabavke je nešto manja od šest miliona maraka.

 

O milionima maraka koje iz godine u godinu zatrpava novi snijeg Žurnal je opširno pisao. Uređenje „Rajske doline“ radila radio je banjalučki „Korićanac ZRUG“ za 6,6 miliona KM. Za enterijer je bio zadužen trebinjski „Dinecco“, na čijem je računu završilo 2,2 miliona KM, kuhinje je za 430.000 maraka opremala laktaška „Rema Trade“.

 

IZVOR: Pratimotendere.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *