29/02/2024

ĆURIĆ POZVAO BLISKE MEDIJE DA GA PRATE: Herceg RTV-u i ATV-u novih 53.000 KM

Promocija i praćenje su rada Gradske uprave Trebinje rizični su jer gradonačelnik Mirko Ćurić tender provodi u periodu koji nije naveden u Planu javnih nabavki za 2022. Osim toga, uslovi kvalifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na diskriminaciju ponuđača. ATV i Herceg RTV znaju da treba da pošalju ponudu. 

 

Gradinačelnik Trebinja Mirko Ćurić (SNSD) ne gubi vrijeme kada je u pitanju medijska promocija i praćenje onoga što naziva gradskim uspjesima. Tendere je dosad raspisivao pojedinačno, sada je sve to objedinio u jedan vrijedan 52.820,5 KM bez uračunatog PDV-a. Ćurić se sam sebi dopada kada ga snimaju kamere banjalučke Alternativne televizije i trebinjske Herceg RTV.

 

Promocija i praćenje su mu rizični jer tender provodi u periodu kada to nije isplanirao u Planu javnih nabavki za 2022. godinu, sve je trebalo da završi u maju. Osim toga, uslovi kvalifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na diskriminaciju ponuđača.

 

 

 

Prvi lot procijenio je na 12.820,50 KM, a u naizgled transparentnom postupku od medija očekuje realizovana najmanje dva ugovora sa ovakvim uslugama i to u posljednje dvije godine. Zbirna vrijednost mora biti najmanje 10.000 KM bez PDV-a.

 

LOT ZA ATV

 

TV stanica, na kojoj je planirano emitovanje materijala, definisana u Aneksu 2 ove tenderske dokumentacije, mora imati kvalitetno terestrijalno (zemaljsko) pokrivanje regionalnih centra i to regionalne centre: Trebinje ,Banja Luka, Bijeljina, Foča i Doboj. Ponuđač mora imati mogućnost da u svakom trenutku emituje sadržaje uživo sa minimalno pet različitih lokacija, na kojima se prate događaji, a za potrebe naručioca. U slučaju da ponuđač nije direktno TV stanica, potrebno je da ima sklopljen ugovor sa TV stanicom o saradnji, čiji je predmet usluga promocija kroz televizijske programe“, stoji u uslovima.

 

Čuda li, sve to proteklih godina baš za Grad Trebinje radila je Alternativna televizija. Od ukupno sedam ugovora sklopljenih otkako je porodica Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera Ćurićevog SNSD-a, zavladala eterom ovog medija, čak pet ima vrijednost po 12.800 KM, jedan 12.820,50 KM i jedan „nek se nađe“ – 2.400 KM. Ukupno 79.220,50 KM bez uračunatog PDV-a.

 

Podsjećanja radi, Slobodan Stanković, vlasnik imperije „Integral“ i kum Milorada Dodika, krajem 2017. godine, za 56 odsto udjela u ATV-u isplatio je oko četiri miliona KM. Prvo je uplatio avans od oko pola miliona KM, a u posljednjoj nedjelji decembra 2017. i ostatak od četiri miliona maraka.

 

U međuvremenu, Igor Dodik, sin Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, kao predstavnik kapitala „Integrala“, pojavljivao se na sastancima sa novinarima.

 

U martu 2019, prema pisanju portala „Capital“, “Grand trade” presuđenog kriminalca Mile Radišića postao je lasnik 24 odsto, dok je većinski vlasnik sa 51 odsto učešća „Integra inženjering“ u vlasništvu Slavice Stanković, Slobodanove Supruge. Nešto udjela imala je i firma „K-2“, koju u maju ove godine kupuje, ni manje ni više, nego „Prointer“, koji u svojim redovima, a po priznanju oca Milorada, ima najpoznatijeg saradnika – Igora Dodika.

 

„Prointer“ je prethodno kupio od „Integre“ i „Grand tradea“ većinski udio i tako u potpunosti preuzeo Alternativnu televiziju. Nakon što su SAD u januaru uvele sankcije ovom mediju, ATV preuzima „Infinity media“, ista firma vlasnik je i UNA TV. „Prointer“ je član „Infinity Group“.

 

 

 

LOT ZA HERCEG RTV

 

Drugi lot Ćurić je procijenio na – 40.000 KM. U uslovima piše:

 

„Iskustvo u realizaciji dva ugovora o izvršenju usluga koje su opisane u članu 6. tenderske dokumentacije, u posljednja 24 mjeseca (računajući od dana objave otvorenog postupka na Portalu javnih nabavki), čija zbirna vrijednosti (bez uračunatog PDV-a) je najmanje 35.000 КM. TV stanica na kojoj je planirano emitovanje materijala definisanih u Aneksu 2 ove tenderske dokumentacije, mora imati kvalitetno terestrijalno (zemaljsko) pokrivanje regije Hercegovina, tj. minimalno opština Trebinje, Bileća i Gacko. Posjedovanje vlastitog studija ili ugovor između ponuđača i TV stanice o zakupu istog, na području Hercegovine uz svu prateću opremu, posjedovanje, realizacije, režije, montaže (najmanje dva montažna mjesta, mogućnost javljanja ispred zgrade Gradske uprave, najmanje u HD rezoluciji)“. 

 

Prepoznaće se Herceg RTV, medij koji je dosad sklopio 10 ugovora o raznim promocijama i praćenju GU Trebinje, a i signalom pokriva baš ono što gradonačelnik traži.

 

Na ugovorima sa Gradom Trebinje stoje cifre – 6.000, 1.200, 40.000, 40.000, 1.000, 39.910, 39.140, 770, 39.048, 29.180 KM. Ukupno 236.248 KM bez PDV-a.

 

Čemu tenderi, ako je dijeljenje javnog novca već dogovoreno?!

 

 

IZVOR: Pratimotendere.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *