Da li će biti formirana finansijska policija za Jahorinu?

Neophodno je sređivanje stanja na olimpijskoj ljepotici Jahorini, donošenje posebnog zakona za Olimpijski centar, regulisanje gradnje i pojačan nadzor hotelijera zbog čega će biti formirano posebno odjeljenje finansijske policije za te namjene, najavljeno je nakon današnjeg sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa rukovodstvom Olimpijskog centra, piše portal Bloomberg Adria BiH.

 

Dodik je najavio da će 29. novembra u Istočnom Sarajevu biti održan sastanak sa rukovodstvom OC na kojem će biti razmatrana navedena pitanja.

Ranije je predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljko Elek najavio krivične prijave neodgovornim investitorima.

 

“Želim da poručim da ćemo insistirati na rušenju svakog objekta koji je napravljen bez saglasnosti Olimpijskog centra i na raskidu svakog ugovora za kupovini zemljišta. Ako ništa stavićemo zvjezdicu pa se neće moći prodavati apartmani do završetka svih sporova”,  kaže u intervjuu za Novosti Nedeljko Elek predsjednik Nadzornog odbora Olimpijsko centra Jahorina, koji ovakve poteze naziva „urbanim genocidom“ na planini koja je perjanica turizma Republike Srpske.

 

Ima li odgovornosti Olimijskog centra u urbanom genocidu?

 

 

Krajem prošle godine načelnik Pala Boško Jugović nezakonito je prebacio milion maraka budžetskih sredstava OC Jahorina, o čemu je prvi pisao naš portal. Načelnik je, bez odobrenja Skupštine i mimo važećeg budžeta, iskoristio službeni položaj i zaključio posao kojim je Opštinu Pale zadužio za iznos od 1.139.700,00 KM, u cilju pribavljanja imovinske koristi za Olimpijski centar “Jahorina”. Još tada, predstavnici opozicije opozicija u Opštini Pale su Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu podnijeli krivičnu prijavu protiv aktuelnog načelnika Jugovića.

 

 

U isto vrijeme opozicija u opštini Pale tvrdila je da je opština iskorištena od strane Olimpijskog centra “Jahorina” koji, kako navode, zarađuje prodajući skupo ono što su od opštine dobili jeftino. Slično su tvrdili i odbornici opozicije u Skupštini opštine Trnovo na čijoj se teritoriji se takođe prostire Jahorina.

 

 

Naime, Olimpijski centar Jahorina uslovljavao je Skupštinu opštine Trnovo da im proda zemljište po cijeni od 300 KM koje je u vlasništvu ove izrazito nerazvijene opštine, a koje su oni poslije prodavali troduplo skuplje, tvrdili su odbornici skupštinske većine u otvorenom pismu upućenom tada srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku povodom njegove najave da će Jahorinu proglasiti Nacionalnim parkom.

 

 

Pozvali su se na Vas i prijetili upravo time da ćete proglasiti Jahorinu Nacionalnim parkom. Ukoliko to ne uradimo, onda nećemo imati nikakva prava”, naveli se u otvorenom pismu.

 

Ova opština do sada je uložila oko 1,3 miliona KM u razvoj Jahorine, što je približno ukupnom budžetu ove lokalne zajednice.

 

Ubrzana infrastrukturna gradnja na Jahorini i ranije je bila predmet pisanja medija, kao i mnogobrojni sporni tenderi OC “Jahorina” vezani prije svega za izgradnju žičare koja je koštala dvostruko više od sličnih u regionu, pisao je Žurnal.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *