Da li će biti obezbijeđena sredstva za oporavak privrede u Istočnoj Ilidži?

Posljedice pandemije virusa korona na privredu Republike Srpske još uvijek su nesagledive. Vlada Srpske, ali i lokalne zajednice pokušavaju određenim setom mjera smanjiti ugroženost i osigurati opstanak privrednih preduzeća u Srpskoj.

I predstavnici opštine Istočna Ilidža pokušavaju obezbijediti sredstva u iznosu od oko 800 000 KM za prevazilaženje ove situacije koja je uzrokovala pad aktivnosti privrednih subjekata sa područja ove opštine.

 Na današnjem nastavku 27. redovne sjednice Skupštine opštine Istočna Ilidža načelnik opštine Marinko Božović predložio je mjere za oporavak privrede u ovoj opštini.

Ono što je privreda pretrpjela pokušaće se sanirati mjerama koje se odnose na privredne subjekte koji imaju sjedište na području opštine, za one čiji radnici rade na teritoriji drugih opština ali uplaćuju kroz lična primanja sredstva u budžet opštine sufinansiranjem kamata za dizanje kredita i za one privredne subjekte koji su u proteklom periodu pretrpjeli pad prometa i pogođeni virusom teško će nastaviti svoju djelatnost, navodi se u prijedlogu načelnika opštine.

Novac za ove namjene trebao je biti obezbijeđen kreditnim zaduženjem, čemu su se usprotivili odbornici okupljeni oko SNSD-a. Na sreću, a što nije svojstveno funkcionisanju ovog lokalnog parlamenta koji nakon promjene skupštinske većine u oktobru 2019. funkcioniše uz niz nepravilnosti i kršenje zakonskih procedura, ovaj put načelnik i odbornici usaglasili su stavove.

“Našli smo zajednički zaključak da se sredstva pokušaju iznaći iz redovnih prihoda, a ne kreditnim zaduženjem koje smatramo potpuno nepotrebnim. Skupština opštine je usvojila budžet, u njemu ima dovoljno sredstava predviđenih za riješavanje ovog pitanja. Da bismo rekli odakle da obezbijedimo sredstva, mi to prije svega moramo usaglasiti sa načelnikom opštine”, rekao je šef Kluba odbornika SNSD-a u SO Istočna Ilidža Nebojša Šešlija.

Načelnik Božović saglasan je da se odrede izvori prihoda za realizaciju ovog programa. Predlaže da Skupština podrži tačke dnevnog reda koje se odnose na prodaju zemljišta ili izmjenu određenih regulacionih planova čime bi se obezbijedila potrebna sredstva u budžetu.

Saradnja po ovom pitanju između načelnika i odbornika okupljenih oko SNSD-a, značajna je za sve privrednike na području ove opštine kako ne bi bili žrtve nefunkcionanosti lokalnog parlamenta zbog koje su zadnjih mjeseci stopirani neki od kapitalnih projekata na području ove opštine.

Da li će predloženi zaključak biti realizovan, odnosno da li će se iznaći sredstva za ove namjene saznaćemo na nekom od sljedećih skupštinskih zasijedanja.

Da su građani Istočne Ilidže žrtva politike lokalnih vlasti i skupštinskih previranja govori i podatak da će iz budžeta opštine na ime sudskih troškova i prava iz radnog odnosa biti uplaćeno 30 000 KM u vezi presude nezakonito smijenjenog predsjednika SO Rada Ćosovića.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *