Da li gradska uprava Trebinja provodi efikasne mjere pronatalitetne politike?

Gradska uprava Trebinja nedavno je usvojila mjere i izdvojila novčana sredstva za za pronatalitetnu politiku grada Trebinja u 2021. godini. Među predloženim mjerama koje se odnose na promovisanje i podsticanje politike rađanja nalaze se subvencije i pomoći za mlade bračne parove u borbi protiv stereliteta.

Reagujući na predložene mjere, predsjednik “Udruženja 4+” iz Trebinja Aleksandar Sarić, otvorenim pismo obratio se gradskoj upravi navodeći da podržavaju određene usvojene mjere, ali “ako istinski želite da podstaknete pronatalitetnu politiku i rađanje (a to ste u svim vašim političkim programima i platformama i obećali) istaknite svi Vi zajedno da PORODICA, a prvenstveno MAJКA bude vitalni nacionalni interes jer samo tako ćemo da pobjedimo najveću pandemiju i bolest naše nacija i naroda a to je BIJELA КUGA”, navodi se u otvorenom pismu, prenosi Leutar.net.

U pismu se navodi da su se iz Udruženja u više navrata pismeno obraćali čelnicima Grada sa konkretnim prijedlozima šta bi to bilo dobro da bi se poboljšali natalitet i rađanje u Trebinju.

“Svjesni smo činjenice i podataka da je iz godine u godinu sve manje rođenih beba i samim tim i manji broj upisanih đaka prvačića. Svakako da nam je kroz naše zahtjeve i predloge prema lokalnoj zajednici bilo u interesu da se izborimo za privilegije, olakšice i zasluženi status u našem društvu i gradu u kojem živimo ali želimo i da podstaknemo i buduće mlade bračne parove koji žele da imaju velike porodice”, dodaje se u pismu.

Osvrćući se na položaj koji imaju u Gradu, iz Udruženja navode da ih boli činjenica što se među članovima Udruženja nalaze i majke čiji su muževi i očevi stvarali Republiku Srpsku, a koje su danas su na evidencijama Zavoda za zapošljavanje, kao i visoko obrazovani nezaposleni roditelji, ali i oni koji su zbog nemogućnosti pronalaska posla u sopstvenom gradu zaposleni u susjednim Republikama tj. Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Mi smo učinili….sada je do Vas“, zaključuje se u otvorenom pismu predsjednika Udruženja porodice sa četvoro i više djece iz Trebinja Aleksandra Sarića sa predloženim konkretnim mjerama o čemu bi se trebali oglasiti i iz gradske uprave Trebinja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *