Нед. дец 3rd, 2023

Danas je Roš Hašana- jevrejska Nova godina

Jevreji širom svijeta danas slave dolazak nove 5780. jevrejske Nove godine Roš Hašana.

Traje dva dana i obilježava početak desetodnevnog perioda molitve koji se završava postom na Jom kipur odnosno Dan pomirenja, najvažniji i najtužniji dan kada se Jevreji prisjećaju svojih pokojnika.

Jevreji imaju dugu tradiciju suživota zajedno sa ostalim narodima na prostorima Bosne i Hercegovine, gdje su ostavili značajne kulturne i istorijske tragove. Jevrejska zajednica se održala do današnjih dana, iako u malom broju. Veliki broj Jevreja u gradskim sredinama utopio se u lokalno stanovništvo a značajan dio je nestao u pogromima tokom Drugog svjetskog rata. 

O dugotrajnom prisustvu Jevreja u BiH svjedoče sinagoga u Sarajevu, kao i jevrejska groblja u Sarajevu, Bihaću i Tuzli koji su danas, nažalost, više istorijski spomenici nego funkcionalne cjeline.

Jevreji u BiH i dalje se bore za opstanak, određena politička i druga prava kao ravnopravni članovi društva a sve više Jevrejskih zajednica u BiH pribojava se da bi mogle nestati kao kolateralna šteta zamršene političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Danas Jevreji jedan drugome tradicionalno požele “Šana tova” to jeste “Dobru godinu”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *