JAHORINA FILM FESTIVAL-Film “Teslin narod” dobitnik Gran prija

 Film “Teslin narod” Željka Mirkovića iz Srbije dobitnik je Gran prija Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma “Jahorina film festival”, koji je završen danas u Palama.


Nagradu je primio izvršni producent filma Borislav Jovičin, koji je rekao da je ovaj film “nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo prije više od 200 godina, do današnjih dana”. 

Nagrada “Zlatni javor” za najbolji regionalni dokumentarni film dodijeljena “Kratkom filmu o kino entuzijazmu” Filipa Marinkovića iz Srbije, dok je za najbolji film iz BiH proglašen “Autizam” Daliborke Bajić. 

U međunarodnoj konkurenciji “Zlatni javor” pripao je filmu “Plasticine” Ivana Magnesijana iz Rusije. 

Nagrada za najbolji regionalni studentski film “Zlatni javor” dodijeljena je Milošu Tasiću iz Srbije za film “Rejni”, dok je ista nagrada u međunarodnoj konkurenciji dodijeljena filmu “Stomak užasne mašine – krvari do smrti” Mareka Ulana Zimanskog iz Poljske. 

Za najbolji eksperimentalni film u regionalnoj konkurenciji proglašen je film “Intermajnd” autora Teodora Dimitrijević iz Srbije, dok je ista nagrada u međunarodnoj konkurenciji dodijeljena filmu “Mučenje” Angela Guseva iz Rusije. 

Najbolji dokumentarni TV film u regionalnoj konkurenciji je “Neprilagođeni” Radislava Stanišića iz Crne Gore, dok je najbolji u međunarodnoj konkurenciji film “Neispričane priče Istočne Evrope sa Emirom Kusturicom” mađarskog autora Kristine Hadas. 

“Zlatni javor” u kategoriji kratki igrani film u regionalnoj konkurenciji pripalo je filmu “Nomofobia” Ade Hasanovića iz BiH, a u međunarodnoj konkurenciji filmu “Smrekova šuma” Valerija Andriuta iz Moldavije. 

Žiri je za najbolji regionalni ekološki film proglasio ostvarenje “Kuda idu mravi” Nisveta Hrustića iz BiH, dok je “Zlatni javor” za najbolji ekološki film u međunarodnoj konkurenciji dodijeljen filmskom ostvarenju “Tokovi” autora Karlosa Rodrigeza iz Španije. 

Za najbolji regionalni turistički film proglašen je “Crna Goro” Mikija Dragičevića iz Crne Gore, dok je u međunarodnoj konkurenciji nagrađen “Kuda putujemo, ostrvo Evija – Grčka” rumunskog autora Sorina Bejana. 

Direktor Festivala Mirko Despić rekao je novinarima da je za festival stiglo 507 filmova iz 51 zemlje, a u zvaničnoj selekciji borilo se 79 autora iz 32 zemlje. 

On kaže da su zadovoljni ovogodišnjim festivalom na kojem je prikazano 20 evropskih i šest svjetskih premijera, što je kvalitet koji svake godine pokušavaju da unaprijede. 

IZVOR: Srna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *