Divlja deponija u Brezi je ekološki, zdravstveni i bezbjednosni problem

„Građani i građanke Općine Breza već godinama slušaju kako će se u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na uklanjanju deponije i kako će Općina Breza regulisati odvoz smeća, ali je činjenica da se ništa značajno nije desilo posljednjih 10 godina“, navodi se u saopštenju za javnost neformalne grupe građana „Uklonimo divlju deponiju u Nedićima“, koje prenosimo u cjelosti.

 

Neformalna grupa građana okupljena oko Građanske inicijative „Uklonimo divlju deponiju u Nedićima“ organizovala je uoči Dana Općine Breza, uličnu akciju u Brezi s ciljem ukazivanja na dugogodišnje ignorisanje problema sa odlaganjem otpada u Općini Breza što je rezultiralo pojavom divlje deponije u Nedićima koja nije predviđena za deponovanje otpada. Ova deponija se nalazi na samoj granici Općine Breza i Općine Vareš, odmah sa lijeve strane regionalne ceste R-444 (Podlugovi – Breza – Vareš), pored rijeke Stavnje koja protiče svega nekoliko metara od samog odlagališta smeća.

 

 

Iz Inicijative smatraju apsurdnim što otpad odlaže JKP „Komunalno“ d.o.o. Breza i to kako je utvrđeno i dokumentovano, na osnovu odobrenja za odlaganje datog „Odlukom o odvozu smeća“ Općine Breza. Također, podsjećaju da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona utvrdila da se u Nedićima radi o divljoj deponiji koja nema validne dozvole, te da je kantonalna inspekcija zaštite okoliša poduzela (i još poduzima) sve zakonom propisane upravne i kaznene mjere.

 

Građani i građanke Općine Breza već godinama slušaju kako će se u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na uklanjanju deponije i kako će Općina Breza regulisati odvoz smeća, ali je činjenica da se ništa značajno nije desilo već posljednjih 10 godina, osim što se navodna pretovarna stanica u Nedićima pretvorila u divlju deponiju. – poručili su iz Inicijative „Uklonimo divlju deponiju u Nedićima“ (UDDUN).

 

 

Predstavnici Inicijative smatraju posebno zabrinjavajućim nekoliko faktora koji značajno utiču na životnu sredinu i zdravlje građana, a to su kiše koje ispiraju smeće raznolikog sastava, nakon čega se toksična voda ulijeva preko ceste u rijeku Stavnju, a potom i u rijeku Bosnu narušavajući njihove eko sisteme. Uz to, vjetrovi koji raznose opasne tvari sa deponije po okolini i u blizini izletišta građana i građanki Breze što predstavlja opasnost od zaraze i uticaja na zdravlje građana. Također, mimo ekološkog i higijensko-sanitarnog problema, deponije predstavlja i sigurnosnu prijetnju kako zbog smeća koje se često nađe na cesti ali i otpadnih voda koje teku preko ceste u rijeku Stavnju čineći regionalnu cestu klizavom i blatnjavom.

 

 

Zbog svega navedenog građani i građanke traže od nadležne općinske vlasti da se konačno riješi problem upravljanja otpadom u Općini Breza, što podrazumijeva zatvaranje i sanaciju divlje deponije u Nedićima, te iznalaženje nove i odgovarajuće lokacije za deponovanje otpada uz poštivanje zakonskih propisa.

 

IZVOR: Antikorupcija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *