Пет. сеп 22nd, 2023

NP „Sutjeska“: Ispunite zahtjeve ili dolazimo u Banjaluku

Ukoliko do kraja ove nedelje ne dobijemo nikakav konkretan odgovor ovim putem poručujemo da će svi radnici od utorka 11.04.2023.godine nastaviti štrajk ispred zgrade Vlade u Banjaluci i ostati do ispunjenja zahtjeva“ , kaže se u saopštenju.

 

Radnici JU Nacionalni park „Sutjeska“ još uvijek su u generalnom štrajku, koji je počeo 03. marta ove godine i trajaće sve do ispunjenja zahtjeva koji se uglavnom tiču isplate zaostalih plata.

 

Ovo se navodi u saopštenju Štrajkačakog odbora u kome se naglašava da su dopis s zahtjevima i opisom stanja u firmi proslijedili u više navrata nadležnim institucijama u Vladi Republike Srpske…

 

U saopštenju se kaže da se niko od nadležnih nije direktno oglasio osim resornog ministra Bojana Vipotnika koji je usmeno obećao pomoć u iznosu dvije minimalne plate za sve zaposlene radnike.

 

“S obzirom da je resorno ministarstvo uzrok problema prebacilo na menadžment JU NP“Sutjeska“ smatramo da je to pitanje u njihovoj nadležnosti, a ne u nadležnosti radnika koji žele da rade i očuvaju najljepši i najstariji park u BiH. Ukoliko do kraja ove nedelje ne dobijemo nikakav konkretan odgovor ovim putem poručujemo da će svi radnici od utorka 11.04.2023.godine nastaviti štrajk ispred zgrade Vlade u Banjaluci i ostati do ispunjenja zahtjeva“ , kaže se u saopštenju.

 

Dalje navode da radnici traže:

 

– isplatu bruto plate za decembar 2022.godine

 

– isplatu bruto plata za januar i februar 2023.godine

 

– isplatu dva umanjenja od 10-20% za mjesec jun i jul 2021.godine.

– isplatu razlika u isplaćenim platama za mjesec januar i april 2020. godine i januar 2021.godine

 

– Trajno rješavanje finansiranja i funkcionisanja Ustanove; kao moguće rješenje predlažemo povećanje mjesečne tranše od Vlade RS u minimalnoj vrijednosti bruto plate zaposlenih u JU NP „Sutjeska“, a drugo rješenje da se JU NP „Sutjeska“ uvrsti u sistem trezorskog poslovanja;

 

– Nadležni organi da utvrde prethodno poslovanje JU NP“ Sutjeska“.

 

U saopštenju se naglašava da ugostiteljski objekti u JU NP“Sutjeska“ ne rade, rezervacije se otkazuju, radnici su dovedeni na samu ivicu egzistencije.

Ovim putem, prije protesta u Banjaluci, pozivamo sve nadležne institucije da nam se obrate kako bi zajedno trajno riješili problem finansiranja JU NP “Sutjeska“, nastavili rad i otvorili predstojeću turističku sezonu na obostrano zadovoljstvo jer sve ovo nije nimalo dobra reklama za najljepši nacionalni park u BiH“, saopštio je Štrajkački odbor NP „Sutjeska“.

 

IZVOR: BN portal

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *