Нед. дец 3rd, 2023

Doboj: Kome se namješta posao od 32,7 miliona KM?

Jerinić prolongirao rok, ali nije ispravio nepravilnosti

Dobojski gradonačelnik Boris Jerinić utvrdio je da su žalbe djelimično osnovane i sve proslijedio KRŽ-u, koji mu rješenjem propisuje da to nije u skladu sa ZJN BiH te da bi, tek nakon što utvrdi potpunu neosnovanost primjedbi, sve mogao da proslijedi na odlučivanje. No, ni u novoj tenderskoj dokumentaciji nije usvojio primjedbe. Praktično, za isti tedner, po istoj tenderskoj dokumentaciji, samo je prolongirao rok za dostavu ponuda.

Iako je gradonačelnik Doboja Boris Jerinić morao znati da Kancelariji za razmatranje žalbi u Bosni i Hercegovini ne može slati „djelimočno osnovane“ žalbe, obje pristigle zbog tendera od 32.724.000 KM za rušenje postojeće zgrade i izgradnju novog administrativnog centra Gradske uprave je proslijedio. Time je željenim ponuđačima dokupio vrijeme do 17. januara, kako bi što bolje upakovali namjere za uzimanje budžetskog novca.

 

Nakon što se na namještanje tendera požalio „Radis“ iz Istočnog Sarajeva, u trku za novo vrijeme uključio se i „Sirius 2010“, izuzetno blizak vrhu vlasti u Republici Srpskoj.

 

Zamjerke „Radisa“, potvrdio je Jerinić, bile su identične onim koje je utvrdio i Centar za razvoj medija i analize. Osporena je stavka u vezi sa ekonomskom i teničkom, kao i profesionalnom sposobnošću ponuđača:

 

„Ugovorni organ zahtijeva dokaz o realizaciji dva ugovora, čime iz učešća isključuje ponuđače koji imaju više ugovora te, takođe, ne ostavlja prostor za realizaciju sličnih poslova. Zahtijevani su i uslovi koji nisu u vezi sa predmetom nabavke niti su propisani važećim propisima za oblast građenja. Ugovorni organ zahtijeva da ponuđač dostavi informaciju o ukupnom prometu u posljednjoj godini, a prema Zakonu o javnim nabavkama BiH ugovorni organ od ponuđača može zahtijevati izjavu o ukupnom prometu za period ne duži od tri godine.“

Nakon toga, i „Sirius“ navodi kako mu smeta to što je u tenderskoj dokumentaciji nejasno propisano kakve dodatne dokaze o iskustvu ponuđača u samostalnoj izradi projekata rušenja i izradi elaborata o uređenju gradilišta Grad Doboj propisuje, kad je već u u istoj tački tražen dokaz uspješnog iskustva o realizaciji ugovora o izvođenju građevinskih radova u posljednjih pet godina. Zamjerili su, kako su naveli, nezakonit i neprecizan uslov tehničke i profesionalne sposobnosti, a istakli su da garantni rok ponuđače dovodi u zabludu.

 

Dobojski gradonačelnik potom utvrđuje da su žalbe djelimično osnovane i sve prosljeđuje KRŽ-u, koji mu rješenjem propisuje da to nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH te da bi, tek nakon što utvrdi potpunu neosnovanost primjedbi, sve mogao da proslijedi na odlučivanje.

 

No, ni u novoj tenderskoj dokumentaciji nije usvojio primjedbe firmi. Praktično, za isti tedner, po istoj tenderskoj dokumentaciji, samo je prolongirao rok za dostavu ponuda.

 

Podsjetimo, portal Pratimo tendere prošlog mjeseca je objavio da Jeriniću ne ide glatko plan sa rušenjem i izgradnjom administrativnog centra Gradske uprave. Novim tenderom od 16. septembra povećao je cifru sa 24.404.000 na 32.724.000 KM. Samo milion manje ljetos je ponudio konzorcijum u čijem su sastavu bile firme „Kaldera Company“ i „Prointer“, izuzetno bliske porodici Milorada Dodika. Kada se činilo da će sve strane biti konačno zadovoljne, prvo je žalba firme „Radis“ iz Istočnog Sarajeva obustavila je postupak.

 

U novom pozivu gradonačelnik nije imao problem da jasno kaže šta želi, iako će račun ispostaviti građanima. Osim što ih početkom godine nije obavijestio da namjerava da potroši ove silne milione, na 55 stranica novog tendera „sakrio“ je dosta zanimljivosti i znakova budućem izvođaču. U trogodišnjem roku za završetak poslova, Jerinić je naveo da – ponuđena cijena ima ulogu od 50 odsto, rok isporuke i garancija 45, odnosno pet odsto. Dobavljač po gradonačelnikovoj mjeri morao bi da izjavom potvrdi traženi kalup:

 

„…o ukupnom prometu u posljednjoj finansijskoj godini (2020.) ili od datuma registracije, odnosno početka poslovanja, ako je kandidat registrovan odnosno počeo sa radom prije manje od godinu dana, potpisanu i ovjerenu kod nadležnog organa. Ukupan promet mora biti srazmjeran procijenjenoj vrijednosti nabavke tj. ne prelazi dvostruki iznos procijenjene vrijednosti nabavke od 32.724.000,00, odnosno 65.448.000,00 КM bez uračunatog PDV-a“.

 

PRIMJEDBE NA OČIGLEDNU KORUPCIJU

 

Centar za razvoj medija i analize 19. oktobra obavijestio je Agenciju za javne nabavke i Konkurencijsko vijeće BiH o kršenju Zakona o javnim nabavkama BiH i jasnim pokazateljima korupcije.

 

„Kako se nabavka ne nalazi u planu nabavki za 2021, a nije moguće pronaći ni posebnu odluku o pokretanju postupka koja je analogno morala da bude objavljena na web stranici dobojske Gradske uprave, nisu ispunjeni preduslovi za pokretanje tendera… Postavlja se pitanje zbog čega je nabavka koja ima najmanje dvije značajne faze izviđenja radova (rušenje i izgradnja objekta) „ukrupnjena“. Ovim se utiče na smanjenje konkurencije, jer je očigledno da se kao ponuđač može javiti samo velika kompanija i da su mali i i srednji privrednici ovakvim potpuno neprirodnim ukrupnjavanjem značajno diskriminisani. Broj kompanija koje će se javiti na tender biće minimalan“, stoji, između ostalog u dopisu CRMA-e.

 

Takođe, navedeno je da zahtjevi koji se odnose na finansijsku i ekonomsku podobnost kandidata moraju da budu povezani i proporcionalni predmetu ugovora i ne smiju ograničavati efekat na konkurenciju, što, ističe se, značajno ograničava konkurenciju i nosi visok koruptivni rizik. Osim toga, uloga cijene, roka isporuke i garancije u gorenavednom omjeru nije zabranjena, ali je indikativna.

 

„To znači da ponuđač koji ponudi mnogo veću cijenu, a kraći rok izvršenja može dobiti ugovor. Pitanje je da li toliki procenat ugovornom organu donosi toliku ekonomsku prednost da mu se da toliki značaj“, stoji u dokumentu.

 

Agencija za javne nabavke BiH odmah je reagovala i tražila objašnjenje od gradonačelnika Jerinića. U međuvremenu na adresu Gradske uprave Doboj stigla je i žalba „Radisa“. Zamjerke na tender bile su identične, a Jeriniću „ruke ostale svezane“.

 

„U predmetnom postupku javne nabavke firma ‘Radis“ izjavila je žalbu, koja je sa kompletnim spisom, proslijeđena na odlučivanje Kancelariji za razmatranje žalbi BiH, kao drugostepenom organu. Nakon odluke, postupićemo po datim uputama. Napominjemo da žalba sadrži navode koji se odnose na neke od primjedbi sadržanih u vašem dopisu“, potpisao je Jerinić.

 

Zanimljivo, od Agencije za javne nabavke BiH zatražio je smjernice u vezi sa primjedbama.

 

KAKO SU ODBAČENI „KALDERA“ I „PROINTER“

 

Jerinić je s proljeća ove godine imao mnogo više samopouzdanja u vezi sa trošenjem miliona maraka iz budžeta. Iako bi čak i cifra iz aprilskog tendera (24.404.000 KM bez PDV-a) značajno uticala na finansijsku sliku grada, nije se mnogo osvrtao. Ambiciozno je najavio da je septembar 2021. idealan za krupan posao.

 

Kompletan iznos planirao je da izvođaču isplati u narednih deset godina. Prije ove odluke, poručio je javnosti, tražio je mišljenje vještaka građevinske struke za stari objekat građen 1947. godine. Navodno mu je potvrđeno da sve mora da bude porušeno te da na postojećoj zgradi nije moguća sanacija.

 

„Planiramo da napravimo administrativni centar u kojem će biti smještene sve gradske i republičke institucije u Doboju. Samo opštinske institucije imamo na deset lokacija i troškovi su ogromni. Paralelno sa ovim projektom idemo i sa prodajom objekata u kojima su smještene te institucije i na taj način planiramo finansirati izgradnju novog objekta“, kazao je tada „Capital“.

 

Neveolje su počele. Ponudu je poslala „Proda – mont“ iz Doboja, ali bez garancije, dokaza o uspješno realizovanim sličnim ugovorima, a i cifra prometa nije zadovoljila.

 

Drugu je dostavio konzorcijum na čijem je čelu prnjavorski „Gradip“. Grupu, zanimljivo, čine „Širbegović inženjering“ iz Gračanica, „Topling“ Prnjavor, ali i “Kaldera company“ Laktaši i „Prointer ITSS“ Banjaluka, koje su povezane sa porodicom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, odnosno njegovim sinom Igorom.

 

Možda bi gradonačelnik Doboja ovo i prihvatio, ali iznos na dokumentu bio je mnogo veći od onog koji je gradska vlast planirala da izdvoji, 31,7 milion KM. Izgleda da se desio – nesporazum.

 

„Uvidom u ponudu grupe ponuđača utvrđeno je da cijena navedene ponude znatno prelazi procijenjenu vrijednost nabavke. Procijenjena vrijednost nabavke iznosi 24,4 miliona KM, a ukupna cijena ponude 31,7 miliona bez PDV-a“, stajalo je u odluci o poništenju.

 

Cifra je s jeseni ispravljena, tačnije povećana za nevjerovatnih 8.320.000 KM bez uračunatog PDV-a. Ali, „Radis“, blizak lideru DNS-a Nenadu Nešiću, se ispriječio. Nakon toga, svjestan očiglednog propusta, žalbu šalje i „Sirius“, firma bliska vrhu vlasti u RS.

 

Izvor: Pratimotendere.ba

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *