Пет. сеп 22nd, 2023

Zidanje Skadra: Dodatnih 320.000 maraka za radove na izgradnji pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu

Uprkos dugogodišnjim obećanjima, kako lokalnih tako i republičkih zvaničnika, još uvijek se ne zna kada će zvanično početi sa radom pozorište u Istočnom Novom Sarajevu koje se gradi rekordnih dvedeset godina.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Pored uloženih oko pet miliona u periodu od 2017-2021. godine za objekte kulture u opštini Istočno Novo Sarajevo Vlada Republike Srpske prošle godine izdvojila je novi milion za završetak opremanja pozorišta, a opština Istočno Novo Sarajevo 500.000 KM.

 

Na osnovu podataka sa Portala javnih nabavki, opština Istočno Novo Sarajevo je u prošloj godini izvršila dvije javne nabavke vezano za izgradnju pozorišta. Prva se odnosi na “Dekor i opremu pozorišta” vrijednosti 424.980 KM (bez PDV-a). Ugovor je potpisan sa firmom “Dineco” iz Trebinja za koju se u medijima pisalo da je omiljeni dobavljač Vlade Republike Srpske.

 

“Firma „Dineco“ iz Trebinja stalni je pobjednik na tenderima za nabavku najmeštaja za vladine objekte i javna preduzeća u Republici Srpskoj. Kada se objavi javni poziv, trebinjska firma pošalje ponudu i, u pravilu, bude najpovoljnija. Ostaje da se potpiše ugovor”, pisao je Žurnal 2021. godine.

 

 

Druga nabavka vezana je za nepredviđene i naknadne radove na građevinsko- zanatskim radovima. Vrijednost radova je 116.733 KM (bez PDV-a).

 

 

Ukupna vrijednost  javnih nabavki, prema dostupnim podacima, u 2022. i 2023. godini iznosi 541.713 KM bez, odnosno 633.800 KM sa PDV-om.

 

 

Dodatni novac za završne radove

 

 

U julu ove godine raspisana je nova javna nabavka za završne radove na izgradnji pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu vrijednosti 320.960 KM. Radove će izvoditi firme “AIS” doo i “Urbanis” doo.

 

 

Zbog neefikasnosti izgradnja pozorišta koštala više od prvobitnih procjena

 

Bitan razlog višegodišnjeg zastoja u izgradnji pozorišta bio je nedostatak sredstava i kapaciteta jedinice lokalne samouprave, odnosno opštine za završetak objekata. U tom periodu su preduzimane dodatne aktivnosti, vršeno ponavljanje određenih postupaka, angažovani dodatni resursi i time znatno uvećavani iznosi ulaganja u odnosu na prvobitno procijenjene i planirane.

 

Kada će konačno pozorište biti završeno- niko ne zna, dok se o utrošenim sredstvima javnosti paušalno govori.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *