29/02/2024

Dodikov budžet 17 puta veći od Vučićevog

Budžet budućeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za narednu godinu od 56,5 miliona maraka dvostruko je veći od ukupnog budžeta koji su u ovoj godini na raspolaganju imali predsjednici zemalja regiona, pokazuje analiza portala CAPITAL.

 

Dodik je sebi obezbijedio budžet koji je pet puta veći od svog prijatelja iz Hrvatske Zorana Milanovića, koji je ove godine mogao da potroši 10,6 miliona KM.

 

Ni predsjednik Slovenije ne može da računa na rasipništvo.

 

Njemu je budžetom odobrena suma od 6,9 miliona maraka, odnosno osam puta manja nego predsjedniku RS.

 

Sa Dodikom ne može da se mjeri ni predsjednik Srbije Aleksanar Vučić.

 

On je u ovoj godini imao budžet od 3,3 miliona maraka što je 17 puta manje od prvog čovjeka u Srpskoj.

 

Crna Gora je rebalansom budžeta ove godine predsjedniku Milu Đukanoviću povećala budžet za milion maraka, na 2,7 miliona KM ili dvadeset puta manje nego što iznosi budžet Milorada Dodika.

 

Inače, dok je bio u Predsjedništvu BiH, Dodik je morao da se uklopi u značajno manje iznose.

 

Tako je ova institucija u ovoj godini imala na raspolaganju 9,6 miliona KM.

 

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović podsjeća kako je budžet za poslaničke klubove u parlamentu 500.000 maraka.

 

Ukinite skupštinu i proglasite despotiju jer je jedan čovjek sto puta važniji nego Narodna skupština“, kazao je on.

 

Podsjećamo, budžet Predsjednika Republike Srpske godinama unazad je bio oko deset miliona maraka, sve do povratka Milorada Dodika na ovu funkciju, kada je povećan za pet puta.

 

Najznačajniji rast u budžetu Predsjednika odnosi se na rashode po osnovu korišćenja roba i usluga koji su sa 7,2 miliona KM povećani na 52,6 miliona maraka.

 

Kako se vidi iz dokumenta umjesto ovogodišnjih 3,3 miliona KM za podršku humanitarnim i društveno korisnim akcijama i za pokroviteljstva Predsjednik RS je dobio 20 miliona, dok je za projekat podrške za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za djecu i omladinu predviđeno 30 miliona umjesto ovogodišnjih 956.500 KM.

 

IZVOR: Capital/Dejan Tovilović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *