Hoće li doći do otpuštanja radnika u ustanovama čiji je osnivač Grad Istočno Sarajevo?

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo održanoj u četvrtak imenovano je novo rukovodtsvo grada. Ono što je zanimljivo jeste da je nakon 20 i kusur godina došlo do promjene vlasti u gradu, odnosno SNSD- sa koalicionim parnerima preuzima rukovođenje Gradom, dok su SDS i PDP sada opozicione partije. Da li će nešto promijeniti u radu agencija i ustanova čiji je osnivač Grad, i da li će doći do otpuštanja radnika na konferenciji za medije govorio je gradonačelnik Ljubiša Ćosić.

SPIN Info i ranije je pisao o neefikasnosti nekih od agencija koje nisu opravdale svoj rad i uložena budžetska sredstva koja su uglavnom utrošena na plate radnika i bespotrebne projekte, kao što je tzv “pametni grad” ili “pameti prevoz” u realizaciji Gradske razvojne agencije, koji su nam obezbijedili par stubova “pametne” rasvjete i adroid aplikaciju za gradski prevoz koja nije u funkciji. Agrarni fond, agencija čiji je osnivač takođe Grad, dvije godine nakon osnivanja još uvijek nema bazu podataka poljoprivrednika sa područja grada,pa se postavlja pitanje kako onda da govorimo o konkretnim rezultatima unapređenja poljoprivrede?

Naša pisanja potvrdio je i gradonačelnik, priznavši da ove agencije funkcionišu na “solidan” način i nisu dovoljno prihodovne da bi opravdale svoje osnivanje. Osim toga, gradonačelik potvrđuje da u ovim ustanovama ima višak radnika.

“Kada su u pitanju javna preduzeća i javne ustanove u sastavu Grada, ukoliko budu funkcionisale na nekom prihodovnom principu koji podrzumijeva prihode u njihovim ustanovama, toliko će se cijeniti rad direktora to treba otvoreno reći. Da budem iskren opterećeni smo velikim brojem radnika u ovim ustanovama, ali nećemo nikoga otpuštati jer nam ne pada na pamet da trošimo vrijeme na radnopravne odnose, jer je sud i zakon na strani radnika, ali će morati da rade više”, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Gradonačelnik se osvrnuo i na rad Gradske radio- televizije Istočno Sarajevo. Skupština grada Istočno Sarajevo na sjednici održanoj 3. novembra 2017. godine donijela je odluku o osnivanju Javnog preduzeća Radio Istočno Sarajevo kojem je pripojena donedavno privatna televizija, koju su građani Istočnog Sarajeva platiti oko 60 000 KM.

Ne možete 30 000 granta dobijati od Grada Istočno Sarajevo, a 33 000 da vam je ukupni mjesečni prihod. Mora se ponašati po jednom prihodovnom principu, jer smo imali primjer jedne neuspješne RTVIS koja je ugašena i iza nje su ostali ogromni dugovi, a čiji je osnivač ovaj grad, to ne treba zaboraviti. RTVIS ne smije da doživi sudbinu prethodne televizije na koju se zaboravilo. Ne želim da osnivam preduzeća koja će se gasiti”, zaključuje Ćosić.

Da li će se nastaviti praksa stranačkih zapošljavanja, propalih projekata i trošenja budžetskih sredstava vrijeme će pokazati, a mi smo tu da pratimo rad naših političara, sve u skladu sa interesom javnosti odnosno opštim interesom koji je, kao i u drugim sredinama, zaboravljen zahvaljujući sopstvenom interesu nekolicini moćnika iz različitih političkih partija koji se “kupuju” i “prodaju” i koji u ovom gradu sasvim “solidno” žive.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *