21/02/2024

Ekolozi na nogama u Foči, traže ostavku ministra

Male hidroelektrane, koje već godinama ugrožavaju planinske rijeke u Srpskoj, ponovo su na noge digle građane i eko aktiviste, a ovog puta bura je izbila u Foči.

Zbog izgradnje MHE na rijeci Bjelava, koja je počela je u jeku najžešće korona krize, izolacije i policijskog časa, prvi su se pobunili članovi Udruženja građana “Bjelava”.

Oni su stali na put bagerima i tražili da se javnosti otkrije ko i na osnovu kakvih dozvola razara rijeku i siječe šumu. Ispostavilo se da “pripremne radove” na Bjelavi obavlja firma “Srbinjeputevi”, ali da su dozvolu za taj posao dobili tek mjesec dana nakon što su bageri izašli na teren.

– Da li će “Srbinjeputevi” odgovarati zato što su preko mjesec dana radili na terenu bez bilo kakve dozvole? Da su radovi započeli još u martu, kada investitor nije imao potrebne dozvole, postoje dokazi u obliku medijskih izvještaja s protesta, prijava mještana Opštini Foča i veliki broj video snimaka i fotografija na Fejsbuk stranici “Sačuvajmo rijeke Foče” – poručuje Miljan Mališ, jedan od lidera UG “Bjelava”.

Fočanski ekolozi su tražili od ŠG “Maglić” da se izjasni da li je dalo saglasnost da se siječe državna šuma na području Male i Velike Bjelave i u kom obimu.

Reagovala je i Koalicija za zaštitu rijeka BiH, koja je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS uputila zahtjev za uvid u ekološke, građevinske i urbanističke dozvole za MHE Bjelava.

Na osnovu prikupljene dokumentacije, Centar za životnu sredinu Banjaluka je, u ime Koalicije za zaštitu rijeka BiH, podnio krivičnu prijavu protiv investitora.

U ovom centru kažu da se sa slučajem Bjelava nastavlja saga o malim elektranama, koje su korisne samo za investitore, a štetne za prirodu i lokalne zajednice, te pozivaju ministra energetike i rudarstva RS, Petra Đokića, da podnese ostavku.

– Koncesije se ne dodjeljuju u svrhu opšteg javnog dobra, već ličnih profita, gdje povrh svega u mnogim slučajevima investitori i izvođači MHE ne poštuju propisane mjere. Često se mjenjaju projekti, inspekcijski nadzor je sporadičan i fingiran, dok su sankcije minimalne. Ovo su sve razlozi zbog kojih bi ministar Đokić trebao da podnese ostavku – istakao je Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu.

Podsjeća da građani RS, kroz naknadu za obnovljive izvore energije, godišnje daju 10 miliona KM vlasnicima, po prirodu štetnih, malih elektrana.

IZVOR: Srpskainfo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *