OC „Jahorina“ preuzima ski-centar „Igrišta“ u Vlasenici

Olimpijski centar (OC) „Jahorina“ planira  da investira u propalo Skijalište „Igrišta“ u Vlasenici, da gradi objekte, žičaru, ski-staze, sistem vještačkog osnježavanja i druge sadržaje, a Vlada RS je već pokrenula proceduru da centru da zemlju kojom može da se služi idućih 30 godina, saznaje portal CAPITAL.

Vlada RS je donijela Odluku o osnivanju prava službenosti na zemljištu u vlasništvu RS na području Vlasenice i Han Pijeska u korist OC „Jahorina“, na period od 30 godina. To znači da će OC „Jahorina“ rekonstruisati postojeće infastrukturne objekte na Skijalištu „Igrišta“ i izgraditi nove.

Plan je da se gradi šestosjedna žičara, pokretna traka, tjubing, ski-staze, sistem vještačkog osnježavanja sa vodoakumulacijom, osvjetljenje, parking, ljetni zabavni sadržaji, tehnička baza, ambulanta, komunalna infrastruktura za potrebe skijališta, kao i ostali prateći objekti i sadržaji za potrebe uređenja i održavanja skijališta.

U Vladi smatraju da je realizacija investicionog projekta OC „Jahorina“ na području Vlasenice i Han Pijeska od značaja za regionalni ekonomski razvoj RS.

Prije zaključenja ugovora o osnivanju službenosti sa OC „Jahorina“ neophodno je da u Vladi pribave mišljenje Pravobranilaštva RS.

Portal CAPITAL objavio je prošle godine da je Uprava OC „Jahorina“ odlučila da svoje ideje sprovede i na drugim lokacijama, te da je najavljena gradnja ski centara „Manjača“ kod Mrkonjić Grada i „Igrišta“ kod Vlasenice.

Planirana površina ski centra „Igrišta“ odnosi se najvećim dijelom na površine koje zauzimaju ski-staze, čija ukupna površina iznosi 190.000 m2.

Ski-centar „Igrišta“ nekada je bio jedan od najvećih ski-centara, ali je godinama unazad uništavan i devastiran. Imovina na samom skijalištu je pokradena, poskidane su žice i koturovi na ski-liftovima, elektromotori, ski-oprema te devastirani gotovo svi objekti.

Hotel „Panorama“ prodat je i pretvoren u svadbeni salon.

Vlada RS je 2008. godine kupila imovinu propalog hotelsko-turističkog preduzeća “Zvijezda” iz Vlasenice i formirala akcionarsko društvo “Igrišta” i tada je dio kapaciteta djelimično renoviran. Uložen je milion maraka.

Međutim, ni to nije pomoglo da se ovaj centar oporavi, te je u maju 2016. godine pokrenut stečaj, a dug centra bio je 1,72 miliona KM. Od prodaje brvnare, poslovnog prostora i jednog automobila prikupljeno je svega 42.000 maraka.

“Glas Srpske” je ranije pisao da su “Igrišta” planski uništavana, a u krčmljenje imovine nekada uspješnog zimskog centra, između ostalih, bio je upleten i ratni komandant Armije RBiH u Srebrenici Naser Orić, čija je firma posjekla i izvukla hiljade kubnih metara šume sa područja oko ski-centra. Iza posla koji su obavili Orićevi ljudi i mehanizacija ostalo je potpuno devastirano područje ski-centra.

Dok su “Igrišta” tonula ka stečaju, mehanizacija i radnici preduzeća su bili angažovani na drugim poslovima u Vlasenici.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *