22/02/2024

Elektroprivreda RS daje podršku Gradskoj radio- televiziji Istočno Sarajevo?

Elektroprivreda RS nastavlja praksu “pomoći” javnih preduzeća i ustanova, sportskih klubova i udruženja direktnim postupkom javne nabavke, eliminisanjem konkurencije, gdje samo odabrani mogu dobiti novac ovog preduzeća, o čemu je SPIN Info ranije pisao.

 

Ovo preduzeće, koje nema potrebu za reklamiranjem, s obzirom na monopolostički položaj, svake godine troši stotine hiljada maraka na reklamiranje.

Ove godine Elektroprivreda Republike Srpske spremna je da izdvoji 110.000 maraka bez PDV-a za usluge medijskog predstavljanja i izvještavanja, te usluge direktnog marketinga. Ovakve uslove ERS je postavila i u prošlogodišnjem tenderu, na kome su kao najbolji ponuđači izabrane trebinjska “Herceg televizija” i banjalučka “Alternativna televizija”.

 

Elektroprivreda je ovog puta dala podršku još jednom mediju, i to Gradskoj radio- televiziji Istočno Sarajevo. Sredstava su namijenjena ovoj televiziji “da bi se podstakao rad i sveobuhvatno informisanje javnosti u ovoj regiji“, stoji na zvaničnoj stranici ovog preduzeća.

 

Da li je u pitanju “sveobuhvatno informisanje” ili je neki drugi kriterijum presudio da v.d. direktora Elektroprivrede i generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović odabere baš ovu televiziju  čiji su rukovodeći kadrovi u koaliciji sa SNSD-u, a uređivačka politika bliska vladajućim strukturama?

 

Doduše, novac koji televizija dobija iz budžeta Grada, oko 50 000 KM, nije dovoljan za normalno funkcionisanje ovog javnog preduzeća.

 

Gradska radio- televizija osnovana je 2017. Za opremanje radija izdvojeno je 55 000 KM. Svojevremeno je, za vrijeme mandata PDP-ov gradonačelnika Nenada Vukovića i SDS-ovih direktora ovog javnog preduzeća, kupljenja  OSM TV sa Pala vrijednosti čak 654.000 KM, od čega javnost nikada nije dobila konkretan odgovor u vezi ove kupovine, i brojnih malvezacija vezanih za istu o kojim je nakon preuzimanja direktorka Nataša Bogdanović- Trifković na skupštinama Grada iznosila podatke. Preuzimanjem Televizije zatečeno je svega 3 000 KM na računu, a dugovanja ovog javnog preduzeća preuzimanjem su bila 168.305 KM, da bi krajem prošle godine iznosila  46.492KM.

 

Osim toga, u skupštiniskim dokumentima vezanim za dodjelu sredstava medijima iz budžeta Grada Istočno Sarajevo navodi se da je “osnovni kriterijum doprinos jačanju kritičke svijesti”, da li je to baš tako i ima li Istočno Sarajevo medije koji razvijaju kritičku svijest?

 

Autor: S. Vasković

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *