“Elektroprivreda RS“ se zadužuje za još četiri miliona KM

Nakon što je nedavno uzela kredit od 10 miliona KM za svoja zavisna preduzeća, „Elektroprivreda Republike Srpske“ sada je primorana da se zadužuje i za sopstvene potrebe.

 

ERS je raspisala tender za kredit od četiri miliona KM, uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 odsto, odnosno ukupno su za ovo zaduženje spremni da plate 210.000 KM po osnovu kamata.

 

„Predmet ovog postupka je nabavka overdraft kredita od 4.000.000 КM, za potrebe ERS-a, u skladu sa Odlukom o pokretanju postupka nabavke usluga kreditnog zaduženja, koja je sastavni dio Plana javnih nabavki Matičnog preduzeća za 2022. godinu“, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

 

Zainteresovane banke ponude mogu dostavljati do 18. novembra, a kriterijum za dodjelu ugovora je najniža cijene tehnički zadovoljavajuće ponude.

 

Podsjećamo, „Elektroprivreda“ se polovinom septembra zadužila deset miliona KM kako bi mogla kupiti gorivo za zavisna preduzeća.

 

CAPITAL je ranije pisao da situacija u elektro-energetskom sektoru nije nimalo naivna, prije svega zbog kašnjenja remonta i pozajmljivanja struje Srbiji, a što je prije nekoliko dana potvrio i generalni direktor ERS-a Luka Petrović koji je rekao da ovo preduzeće dnevno gubi 800.000 KM zbog uvoza struje.

 

Kazao je da je ERS u septembru i oktorbru morala kupiti 40 miliona KM električne energije zato što je TE “Ugljevik” u remontu i hidrologija loša.

 

On je ponovio da nedostaje električne energije u ERS, te da se u posljednjih mjesec i po dana stabilizuje sistem kupujući električnu energiju po znatno višim cijenama od onih koje postoje u domaćem sistemu.

 

„Minimalno su od 10 do 15 puta veće cijene električne energije koje sada kupujemo i prodajemo našim građanima. Kupimo električnu energiju u iznosu od milion KM, a to isto fakturišemo privredi i domaćinstvima u Srpskoj i naplatimo 200.000 KM, dakle ostvaren je gubitak na dnevnim nivoima po 800.000 KM“, rekao je Petrović.

 

Dodatni pritisak na finansije ERS-a sasvim sigurno će predstavljati i zahtjev radnika ovog sistema za povećanje plata koji su ovih dana uputili upravi.

 

IZVOR: Capital

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *