Sto dvadeset hiljada KM godišnje dodijeljeno kompaniji Željka Joksimovića

Uslugu servisa vijesti iz Srbije Vlada RS-a plaća 120 hiljada KM godišnje i to kompaniji u suvlasništvu Željka joksimovića.

 

Beograda za uslugu servisa vijesti. Ova odluka donesena je nakon provođenja jednog od netransparentnijih postupaka – pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

 

U dokumentaciji se Vlada RS-a – Generalni sekretarijat poziva na jedan od stavova člana 21 Zakona o javnim nabavkama, koji podrazumijeva da se ovaj postupak provodi kada se zbog suštinskih, dokazivih tehničkih ili umjetničkih razloga, ili zbog razloga koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava, ugovor može dodijeliti samo određenom dobavljaču.

 

Generalni sekretarijat pitali smo o kakvim se ekskluzivnim pravima radi – zašto je kompanija Tačno jedina koja je mogla osigurati ovu uslugu Vladi RS-a, ali odgovor nismo dobili.

 

 

 

Kompanija Tačno je praktično nasljednik Tanjugovih servisa. Krajem 2020. stekla je pravo na korištenje imovinskih prava i žigova agencije i registrovala šest Tanjugovih servisa. Tanjug je tada obrisan iz registra Agencije za privredne registre. Od tada se Tanjugovi servisi vijesti, vijesti na engleskom, foto servis, videoservis, livestream i biz servis registruju kao servisi kompanije Tačno. Udruženje novinara Srbije objavilo je da je Tačno ova prava za period od deset godina steklo za 628 hiljada eura.

 

Inače, osnivači kompanije Tačno su RTV Pančevo sa 60 odsto kapitala uz osnivački ulog od 600 dinara i “Minacord media” sa 40 odsto kapitala sa ulogom od 400 dinara. Zakonski zastupnici “Minacord media” su Željko Joksimović i Manja Grčić.

 

Ovo nije prvi put da Vlada RS-a na netransparentan način dodjeljuje novac istoj kompaniji. Ista usluga ugovorena je i prošle godine, također pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja i poreske obveznike koštala je 120 hiljada KM. Novca u budžetu za medijsko praćenje, posebno nakon drastičnog povećanja od 45 miliona KM kabinetu predsjednika, ne smije manjkati.

 

IZVOR: zurnal.info/B.Mrkić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *