ERS potrošila 200 miliona KM na uvoz struje i uvela u nelikvidnost čitav sistem

 „Elektroprivreda Republike Srpske“ potrošila je ove godine skoro 200 miliona KM na uvoz struje što je dovelo do nelikvidnosti svih preduzeća u sistemu. Taj problem pokušavaju da riješe kreditima, ali banke zbog prevelike izloženosti ne žele da ih kreditiraju, saznaje CAPITAL.

 

Nakon što su banke odbile da kreditiraju „Hidroelektrane na Drini“, slično je prošla i „Elektrokrajina“ Banjaluka kojoj čak ni produženje roka za dostavljanje ponuda nije pomogao da nađe banku spremnu da im odobri pet miliona KM.

Razlog za to je, kako saznajemo, prevelika izloženost holdinga zbog čega ni ostale članice nisu kreditno sposobne.

Da bi ERS se mogla naći u velikim problemima zbog kašnjenja remonta u RiTE „Ugljevik“ CAPITAL je pisao u tesktu ERS mora na triježnjenje kako bi se spriječio kolaps sistema, a što se sada i potvrđuje.

Naime, zbog remonta RiTE „Ugljevik“ koji je počeo sa zakašnjenjem i trajao 40 dana i „isakakanja“ ove TE iz sistema 20-ak dana tokom ove godine, te loše hidrološke situcije prethodnih mjeseci, ERS je morala da uvozi struju po veoma visokim cijenama zbog čega trenutno ima ozbiljnih problema sa likvidnošću.

Prema našim informacijama, ERS je tokom ove godine na uvoz struje potrošila oko 200 miliona KM i dovela do nelikvidnosti sve članice holdinga kojima nije plaćala obaveze kako bi imala novac za uvoz struje.

Upravo to je razlog zbog kojeg članice holdinga pokušavaju kreditno da se zaduže, ali im ni to ne polazi za rukom.

Vršilac dužnosti direktora „Elektrokrajine“ Dragan Čavić potvrdio je za CAPITAL da nisu uspjeli da dobiju milionski kredit koji im je neophodan za održavanje tekuće likvidnosti zbog prevelike izloženosti „Elektroprivrede“.

„Tačno je da postoje problemi sa održavanjem likvidnosti i da smo zbog toga tražili kredit. Međutim, banke nisu bile spremne da nas kreditiraju“, rekao je Čavić.

Kako bi prevazišli ovu situaciju, kaže da su redukovali rashode i razgovarali sa dobavljačima kao bi se obaveze zadržale „na nekom stend baj režimu“.

U kakvoj situaciji je trenutno ERS pokazuje i podatak da se u samo dva mjeseca dva puta zaduživala i to za kredit od deset miliona KM i četiri miliona KM.

 

IZVOR: Capital/M.Č.LJ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *