Osuđeni direktor s lažnom diplomom vratio se na posao

Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica vratio se prije nekoliko dana na posao, a nakon što mu je istekla sudska zabrana. Na čelu Biblioteke je 18 godina . S lažnom diplomom.

 

Sakib Pleh, s lažnom diplomom pravnika Univerziteta u Titogradu, davne 1996. zaposlio se na mjesto sekretara Biblioteke za slijepa i slabovidna lica gdje i danas radi.

Javna ustanova koja spada u 7 ustanova od državnog značaja, nema Upravni odbor već 18 godina. Tako Pleha nema ko smijeniti s funkcije direktora koju obavlja od 2004.

Najmoralnije bi bilo da sam napusti mjesto. Ali, prema našim izborima, nemoralne poteze pravio je i ranije kada je krivotvoreni dokument predstavio kao važeći.

Sudsko rješenje

Opštinski sud u Sarajevu je 24.05.2022. godine donio rješenje pod brojem 65 0 K 884124 22 K kojim je Plehu odredio mjere zabrane iz člana 140a. stav 1. tačka a) ZKP F BiH i to: zabrana preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti i to dužnosti direktora Biblioteke za slijepa i Slabovidna lica u Bosni i Hercegovini.

Rješenje Suda
Zaključak Suda

Na ovo rješenje Pleh se žalio, ali je krivično vijeće Suda 13.06. odbilo žalbu i potvrdilo rješenje ovog suda od 24. 05.2022. godine.

Mjere zabrane

Za to vrijeme Pleh nije mogao da obavlja dužnost direktora. Ali, on je, bez obzira na to, ostvarivao nedozvoljene kontakte, koristio službeni telefon, automobil i slično.

Mjere zabrane su trajale do pravosnažnosti presude. A nakon što je presuda od 4. jula postala pravosnažna 31.10. Plehu su mjere zabrane istekle. Tako on sa lažnom diplomom i dalje obavlja dužnosti direktora.

– Sudija Ajla Papović Mujan obavijestila nas je da je 31.10.2022. godine presuda od 4. jula 2022. postala pravosnažna  da time mjere zabrane obavljanja dužnosti direktora Sakiba Pleha prestaju. Obavijest je u Biblioteci zaprimljena 30.11.2022 u 14 i 30 sati, a Pleh se pojavio u Biblioteci 2.12.2022. i napisao izjavu o prestanku mjera zabrane, ništavnosti punomoći i potpisao se kao direktor bez obzira na presudu – potvrdilo nam je više uposlenika insistirajući na anonimnosti zbog straha od otkaza, osvete i mobinga.

U Izjavi koja je u našem posjedu Pleh piše da je presuda pravosnažna, pa samim tim prestaju i mjere zabrane.

Uslovna kazna

Iz Opštinskog suda u Sarajevu za Interview.ba potvrdili su kako je presuda postala pravosnažna, čime je direktoru istekla mjera zabrane.

– Postupajuća sudija Ajla Papović Mujan, donijela je 04.07.2022. godine presudu kojom se optuženi S.P oglašava krivim jer je počinio krivično djelo Krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 2. u vezi stava 1. KZ FBiH pa mu je sud izrekao USLOVNU  OSUDU kojom mu se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci –  rečeno nam je u Općinskom sudu Sarajevo.

Odluka o mjerama zabrane

Podsjetimo, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo 14.07.2021. godine podiglo optužnicu protiv Pleha zbog krivičnog djela Krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH.

U krivičnom postupku Tužilaštvo je dokazalo da je Pleh kriv za počinjenje krivičnog djela Krivotvorenje isprave iz člana 373.

Sud mu je odredio kaznu zatvora od godinu i po dana, uslovno. Što znači da se kazna zatvora neće izvšriti ukoliko u naredne tri godine ne počini novo krivično djelo.

Oduzimanje krivotvorene diplome

 Istom presudom sud je shodno odredbi člana 78. stav 1. KZ FBiH optuženom Pleh Sakibu izrekao sigurnosnu mjeru oduzimanja predmeta i to: krivotvorene diplome o završenom Pravnom fakultetu u Titogradu, u Crnoj Gori broj: 10567 9-85 od 08.02.1986. godine. Na osnovu odredbi člana 202. stav 1. ZKP FBiH sud je obavezao optuženog Pleh Sakiba da nadoknadi troškove krivičnog postupka u iznosu od 200,00 KM koje je dužan platiti u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja  – navedeno je u presudi.

Ogorčeni radnici ističu da Biblioteka nema riješen pravni status i da Upravni odbor se nije sastao 18 godina. Odnosno od dana kada su Pleha imenovali na tu poziciju. Sada se Pleh brani činjenicom da ga nema ko smijeniti.

– A on sam vjerovatno ne želi otići sa te pozicije – navode oni.

Ostajali bez plata

S obzirom na to da sada ne mogu dobijati novac iz kantonalnih institucija jer direktor ima lažnu diploma, strahuju za svoju egzistenciju.

– Već je odlučio da ostane i nastavi sa radom. On je naravno svjestan da se finansiramo putem projekata gdje direktor ili druga odgovorna osoba ne smije biti osuđena ili imati krivičnu prijavu. Znači, svjesno zloupotrebljava nepostojanje sistema. Gdje je tu moral? Zašto dovodi u pitanje egistenciju uposlenih i prava slijepih i slabovidnih osoba – dodaju naši sagovornici.

Ove godine Biblioteka bi trebala proslaviti pola stoljeća postojanja. Umjesto da se raduju radnici strahuju.

– Strahujemo da je ovo posljednja godina našeg postojanja. Mislimo da je to cilj Sakiba Pleha. On je i sam u par navrata kazao “dovešću ovo u ravan” – kažu nam zabrinuti radnici.

Dodaju da je Pleh za poslove koje obavljaju uposlenici plaćao ogroman novac trećim licima, te da je ugovorima o djelu ugrozio egzistenciju radnika.

– Zbog tih ugovora smo mi ostajali bez plata. Domar-vozač (koji je njegov igrač) ima veću platu od knjižničara, tonske snimateljice itd. Koji hoda hodnicima i provocira tako što zviždi i pjeva – kažu radnici.

Šta radi Tužilaštvo?

Optužnica za zloupotrebu položaja i kriminala protiv Pleha ne postoji, ali predmet je otvoren, kažu nam iz Tužilaštva kantona Sarajevo.

– Predmet se nalazi u fazi provjere navoda iz prijave. Dakle, poduzimaju se radnje kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela – kaže u pismenom odgovoru portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Pleh ni pored pravosnažne sudske presude ne želi podnijeti ostavku,. izolaciju biblioteke zbog činjenice da njom upravlja osoba s lažnom diplomom najviše će osjetiti radnici. Pleha smo pokušali kontaktirati, ali je promijenio broj telefona. na telefon Biblioteke se niko nije javljao.

Pleh je, prema navodima naših sagovornika, prijetio radnicima tužbama ukoliko novinarima daju bilo kakve informacije.

 

IZVOR: Interview/Slađan Tomić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *