ERS za još tri automobila izdvaja 270.000 maraka bez PDV-a

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) planira da nabavi još tri putnička automobila ukupne vrijednosti od 270.000 maraka bez PDV-a. Ovu nabavku ERS je uplanirala tek krajem novembra ove godine, a iz detaljno navedenih specifikacija može se naslutiti da u ovom preduzeću već znaju koja vozila tačno žele. 

 

ERS je kroz otvoreni postupak raspisala tender za nabavku u tri lota, a vrijednost pojedinačnih lotova je 160.000 maraka, 76.000 maraka i 34.000 maraka bez PDV-a.

Prema tenderskoj dokumentaciji, ponuđač mora biti generalni zastupnik ili ovlašteni distributer ponuđenih vozila te mora da ima servis u Bosni i Hercegovini, tehnički opremljen i kadrovski osposobljen za servisiranje tih vozila.

Za kombi putnički automobil, vrijednosti 160.000 maraka bez PDV-a, ERS traži da je potpuno nov, metalik crne boje i da ima turbo dizel motor, minimalne snage 140 kilovata te automatski mjenjač sa minimalno devet brzina.

Dužina vozila treba da bude minimalno 5,35 metara, a visina minimalno 1,98 metara. Unutrašnjost treba da bude crna i da ima osam sjedišta.

Ambijentalno osvjetljenje, automatska klima, parking senzori s obje strane, blutut i još štošta detalja navedeno je precizno u tenderskoj dokumentaciji.

Za nabavku drugog kombi putničkog vozila precizno su navedene minimalne i maksimalne mjere dužine, visine i širine vozila. Ovaj automobil trebalo bi da bude tamno svie metalik boje.

Za nabavku trećeg vozila, limuzine, nešto su fleksibilniji, pa im odgovara bijela ili siva boja. Minimalno četiri zvučnika, indikator prepoznavanja umora vozača, putni računar i tako dalje…

Za urednika portala „Pratimo tendere“ Slobodana Golubovića detaljno postavljene specifikacije u tenderskoj dokumentaciji upućuju na kršenje Zakona o javnim nabavkama.

„S obzirom na to da je Zakon o javnim nabavkama u članu 54. stav (9) eksplicitno zabranio ugovornim organima da u tehničkim specifikacijama upućuju na određenog proizvođača, na porijeklo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove i slično, ovdje možemo govoriti o kršenju ovih odredaba, jer su karakteristike vozila za sva tri lota toliko precizne da je onome ko bolje poznaje automobilsku industriju veoma lako utvrditi koji su modeli u pitanju“, kaže Golubović za Direkt.

 

On primjećuje da je posebno zanimljiv LOT 2, gdje su navedene karakteristike po kojima se dužina vozila i međuosovinski razmak mora uklopiti u 20 milimetara, širina u okviru od 10 milimetara, a visina u okviru od 40 milimetara.

„Koji su razlozi za ovakvu preciznost i kakve će benefite javno preduzeće, radinici i na kraju građani imati od ovoga pitanje za kreatore ovih specifikacija“, dodaje Golubović.

No, ERS nije izuzetak, već prije pravilo većine javnih preduzeća i ustanova, pogotovo kada se govori o nabavci automobila. Golubović za „Direkt“ navodi da je praksa pokazala da se gotovo u pravilu ne pokreću žalbeni postupci, a razlog za to je koluzija, odnosno prethodni dogovor.

„Koluzija (prethodni dogovor) podrazumijeva dvije vrste nedopuštenog prethodnog dogovora, i to između ugovornog organa i ponuđača, a nakon toga između potencijalnih ponuđača međusobno. Jednostavno, prisutna je potpuna kartelizacija tržišta kad su u pitanju nabavke automobila, ponuđači se dogovore da se jedni drugima ne miješaju u posao, a to znači da nema žalbe, nema konkurenicje, skoro uvijek stigne samo jedna ponuda“,naglašava urednik portala specijalizovanog za analizu javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.

Za našeg sagovornika je indikativno i to što je nabavka dodata u plan nabavki tek prošlog mjeseca, pa se pita zašto se plan mijenjao i zašto su se ovako bitna sredstva nabavljala na kraju godine.

Inače, ERS je prvobitnim planom nabavki predvidjela da na nabavku automobila u ovoj godini utroši oko 580.000 maraka, a u izmjenjenom planu taj iznos je povećan na 860.000 maraka bez PDV-a.

Tako je prethodno nabavila osam automobila i “Tesla” električni automobil, u ukupnom iznosu od oko 580.000 maraka bez PDV-a.Automobile je kupila od firmi “Guma M” i “Hercegovina auto”, a električno Tesla vozilo od firme “Kibost car”, o čemu su mediji ranije pisali.

Zašto su se odlučili na nabavku novih automobila te da li već unaprijed znaju koji tačno model vozila žele – pitali smo ERS. Odgovore na upit ćemo objaviti kada stignu.

IZVOR: Direkt

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *