Potrošačima „Elektrodistribucije“ Pale pogrešno obračunavan dug za struju zbog greške kompanije „Dwelt“

Potrošačima „Elektrodistribucije“ Pale obračunavane su zatezne kamate veće od iznosa glavnog duga i to sve zbog greške u softverskoj platformi kompanije „Dwelt“, saznaje CAPITAL.

 

Otkrila je to Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske koja je kontrolisala je da li su sprovedne preporuke koje je ranijih godina uputila „Elektrodistribuciji“ Pale.

Tokom kontrole revizori su  konstatovali da u trenutku vršenja revizije nije bila sprovedena njihova preporuka u kojoj su konstatovali nezakonito naplaćivanje zateznih kamata.

„“Elektrodistribucija“ je na dio dospjelih nenaplaćenih potraživanja od kupaca obračunavala zateznu kamatu iznad iznosa glavnog duga što nije u skladu sa Zakonom o zateznoj kamati“, upozoravaju revizori.

Naglašavaju da se ovo odstupanje desilo zbog greške softverske platforme za podršku poslovnim procesima operatora distributivnog sistema.

Važno je napomenuti da je okvirni sporazum vrijedan oko 900.000 KM za nabavku i održavanje pomenute softverske platforme „Elektrodistribucija“ najprije 2021. godine dodijelila kompaniji „Dwelt“ u vlasništvu Stefana Krnete, zeta dekana Medicinskog fakulteta Ranka Škrbića.

Kasnije je ta platforma nadograđivana kada je posao sa „Dweltom“ dobio i „Sirius 2010“.

Stanišić: Greška je otklonjena

Direktor „Elektrodistribucije“ Pale Aco Stanišić je u izjavi za CAPITAL istakao da je greška u međuvremenu otklonjena, te da sada sve funkcioniše kako treba.

„Ta platforma funkcioniše kako treba i nadograđuje se po potrebi. Sada je drugačiji način poslovanja u odnosu na to kada su bile disfuzije i obračunavači električne energije, sada je na snazi zakon koji je proizašao iz „Trećeg energetskog paketa“ koji je izašao 2015. godine i koji smo mi morali primijeniti do kraja 2022. godine“, pojasnio je Stanišić.

 

CAPITAL: Bojana Ninković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *